Yom kippur
Yom Kippur, eller försoningsdagen, är den heligaste dagen på året i judendomen. Det centrala temat för dagen är försoning och omvändelse. Judar tillbringar ofta större delen av denna helgdag i en synagoga.
Helgen signalerar slutet på en tiodagarsperiod av omvändelse, fylld med bön, fasta och gemenskap, vilken avslutas med själva försoningsdagen. Perioden inleds med det judiska nyåret Rosh Hashanah, vilket är den första dagen i den sjunde månaden Tishrei, enligt den hebreiska kalendern.
Yom Kippur kallas sabbaternas sabbat och avslutar den årliga period som i judendomen kallas de högheliga helgdagarna. Enligt judisk tradition är Livets bok öppen på Rosh Hashanah och under perioden fram till Yom Kippur ber man om förlåtelse med en bön om att bli inskriven i Livets Bok.
Under Yom Kippur läses bibelboken Jona, som flydde och valde fel väg, hamnade i svårigheter, men som till slut vände om, blev räddad och slutförde sitt uppdrag.
Många i synagogan
Yom Kippur är en av de viktigaste judiska helgdagarna och helgen firas i Israel även av många sekulära judar som då deltar i synagogan även om de inte firar andra judiska helgdagar.
Kriget mellan Israel och omgivande arabstater år 1973 började när en koalition ledd av Egypten och Syrien påbörjade ett gemensamt överraskningsanfall mot Israel under eftermiddagen just på Yom Kippur, då de flesta judar var antigen hemma eller i synagogan.
Shofar är ett blåshorn som används inom judendomen i samband med Rosh Hashana och för att markera fastans avslutning under försoningsdagen.
Yom Kippur inleddes i år på kvällen den 27:e september och avslutades på kvällen den 28:e samma månad.