Tu BiShvat – trädens högtid
Tu BiShvat kallas för trädens nyår eller trädens högtid och firas den femtonde i månaden Shvat, vilket i år infaller den 28 januari.
Under denna dag anordnar Keren Kajemet stora evenemang där hundratusentals israeler deltar i trädplanteringsaktiviteter. Det innebär att över en miljon träd planteras vid varje Tu BiShvat. Sedan Keren Kajemet bildades på den 5:e sionistkongressen i Basel av bland annat Theodor Herzl år 1901, har omkring 250 miljoner träd planterats i Israel.
Det är vanligt att på denna lediga dag äta någon frukt som växer i Israel, exempelvis från de sju arter som i Bibeln (5 Moseboken, 8:7–8) förknippas med landet: vete, korn, vindruvor, fikon, granatäpple, oliv och honung (från dadlar). Den här dagen markerar säsongstarten för de tidigast blommande träden i Israel i samband med att de lämnar vinterns vilotillstånd och börjar en ny fruktbärande period.
Tiondegivande
Växternas nyårsfirande har också med det bibliska tiondegivandet att göra, där man under vissa år tog undan en tiondel av skörden för att äta dessa frukter i samband med de tempelhögtider som firades i Jerusalem. Det var då betydelsefullt att veta när det nya året började för att sedan bedöma hur stor årsproduktionen var, vilket i sin tur bestämde hur stort årets tionde skulle bli.
Frukter som växer fram efter detta datum räknas därför som årets skörd. Tu BiShvat klassificeras som helg (tillsammans med Purim och Channuka), men är jämte Channuka den enda helg som inte firas i synagogan. Det finns inte heller några speciella böner eller andra regler i Torahn som gäller Tu BiShvat. Fruktträden påbörjar sin blomning under denna månad och först blommar mandelträdet trots att det ännu är kylig väderlek. I skolan sjunger barnen den välkända sången ”Hashkedia porachat” (mandelträdet blommar).