Trängt läge för Israel
Konflikten mellan Ryssland och västvärlden under kriget mot Ukraina har försatt Israel i ett trängt läge. USA är upptagen med att få ett kärnenergiavtal med regimen i Teheran, Ryssland levererar med USA:s goda minne atomreaktorer till Iran, samtidigt som Syriens Bashar al-Assad har besökt Förenade Arabemiraten som första arabland sedan Syrien uteslöts ur Arabförbundet år 2011.
Syriens president Bashar al-Assad träffade nyligen Förenade Arabemiratens premiärminister Mohammed bin Rashid al Maktoum. Foto: Syrian Presidency Facebook
Israel har länge haft goda relationer med Ryssland, samtidigt som Syriens president Assad – vars land officiellt ligger i krig med Israel – har räddats kvar vid makten av Ryssland och Israels ärkefiende Iran. Även Iranstödda Hizbollah har krigat på Assads sida, samtidigt som organisationen har försökt att transportera missiler till södra Libanon för användning mot Israel. Vid ett antal tillfällen har Hizbollahs vapenkonvojer i Syrien och i syrisk-libanesiska gränsområden attackerats av israelisk militär, i tyst samförstånd med Ryssland. Ryssland stödjer även aktivt Irans kärnenergiprogram och i början av mars kom det uppgifter om ett kärnkraftsavtal mellan Iran och Ryssland som ger Moskva tio miljarder dollar för att bygga atomreaktorer i Iran. Ryssland uppgav samtidigt att de hade fått amerikanska försäkringar att Biden-administrationen kommer att avstå från sanktioner mot projektet.
Israel kritiskt
Mitt under brinnande krig i Ukraina gör USA:s president Joe Biden ansträngningar för att återuppliva kärnkraftsavtalet med Iran, vilket hans företrädare Donald Trump sade upp. Även Iran har sedan dess övergett tidigare överenskommelser genom att anrika mer och mer uran till icke tillåtna nivåer. Israel är mycket kritisk till dessa avtalsförsök, liksom republikaner och regeringstjänstemän i Washington, som varnar för att Iran är närmare än någonsin att producera tillräckligt med material för ett kärnvapen. USA:s förhandlingar med Iran har kommit i skymundan på grund av den amerikanska militärens tillbakadragande från Afghanistan och Rysslands krig i Ukraina. Senatorn Jim Risch, den högsta republikanen i utrikesutskottet, sa i ett uttalande nyligen att Biden-administrationen borde lämna samtalen. ”Jag är bestört över de eftergifter som denna administration överväger för att blidka den iranska regimen”, sa Risch och varnade för att mellan 90 och 130 miljarder dollar i sanktionslättnader för Iran och att ta bort iranska revolutionsgardet från terrorlistan, inte stöder USA:s nationella säkerhetsintressen, rapporterar Politico.
”Israel ska försvinna”
Israel har varnat för att Iran snart har kärnvapen och den amerikanske utrikesministern Anthony Blinken sade i en intervju i 7 februari i fjol att Iran bara var månader ifrån att framställa tillräckligt med nukleärt material för ett kärnvapen. I januari 2021 uppmanade det iranska parlamentet att regeringen ska inleda åtgärder för Israels förintande senast år 2040. På Palestinatorget i Teheran finns en digital klocka som räknar ner till det datum då Israel ska försvinna. Det är Irans högste ledare Ali Khamenei som har sagt att det år 2040 inte skall finnas något kvar av Israel. Iran stödjer Hamas och Islamiska Jihad på Gaza-remsan, samt Hizbollah i Libanon med pengar och vapen. Samtliga dessa tre organisationer är klassade som terrororganisationer och har Israels utplåning som mål.
Assad till Dubai
Situationen för Israels del kompliceras ytterligare av att Bashar al-Assad för första gången sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut 2011 har besökt ett annat arabland, nämligen Förenade Arabemiraten som nyligen slöt fred med Israel. Assad träffade landets premiärminister Mohammed bin Rashid al Maktoum, som även är Dubais högste ledare. Al-Assad ska även ha besökt Förenade Arabemiratens ledare, Abu Dhabis kronprins Mohammed bin Zayed al-Nahyan i dennes palats. Syrien uteslöts ur Arabförbundet och utsattes för bojkott från grannländerna efter det att inbördeskriget bröt ut för elva år sedan och al-Assad har sedan dess bara besökt Moskva och Teheran, varifrån han fått både militärt och ekonomiskt stöd för att kunna sitt kvar vid makten.