Svensk konferens och nederländskt monument om Förintelsen
I mitten av oktober är Sveriges regering och statsminister värd för det internationella Malmöforumet för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism. Och i september invigdes ett stort minnesmonument med över 100 000 namn på Förintelseoffer i Amsterdam av Nederländernas kung och premiärminister.
Nederländernas kung Wilhelm-Alexander invigde ett monument i Amsterdam till minne av de 102 000 offer som dödades av nazisterna under andra världskriget. Foto: Holocaust Namenmonument
Stats- och regeringschefer från 50 länder, samt en rad forskare och experter är inbjudna till Malmö-forumet. Bland dem som tackat ja finns Spaniens premiärminister Pedro Sanchez, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Europaparlamentets talman David Sassoli och Europarådets generalsekreterare Marija Pejčinović Burić. Dessutom har inbjudan gått ut till fyra globala techbolag: Facebook, Twitter, Google och Tiktok eftersom ett särskilt fokus ligger på att bekämpa antisemitism i sociala medier. Målet med Malmökonferensen är att alla deltagande länder, organisationer och företag ska förbinda sig att genomföra nya och konkreta åtaganden, så kallade pledges, för att främja hågkomsten av Förintelsen och för att bekämpa antisemitism, antiziganism och andra former av rasism.
Välkänd antisemitism
Antisemitismen i Malmö är ökänd över hela världen. I tio års tid har situationen för judarna i staden uppmärksammats av världens medier. I början av 1970-talet fanns det 2500 medlemmar i judiska församlingen i Malmö. Idag är antalet nere på omkring 500. Om den nedåtgående trenden fortsätter så har judiska församlingen endast 150 medlemmar om tio år. Knappt en månad innan Förintelsekonferensen i Malmö, invigde Nederländernas kung Willem-Alexander och landets premiärminister Mark Rutte ett monument i huvudstadens historiska judiska kvarter till minne av de 102 000 offer som dödades av nazisterna under andra världskriget. Monumentets väggar är byggda av 102 000 tegelstenar, där varje sten har ett namn, födelsedatum och dödsålder på de, företrädesvis judar, som mördades i nazisternas koncentrationsläger under andra världskriget.
Bad om förlåtelse
I samband med minnesdagen för Förintelsen i januari förra året bad premiärminister Mark Rutte om förlåtelse för att hans land misslyckades med att skydda judar undan Förintelsen. Han konstaterade att nederländsk polis och det statliga järnvägsbolaget var medskyldiga att fånga judar och transportera dem till dödslägren. Detta följdes upp några månader senare av kung Willem-Alexander då han erkände sin gammelmormor drottning Wilhelminas likgiltighet inför de nederländska judarnas öde under Förintelsen. I november förra året bad även landets protestantiska kyrka om förlåtelse för att de inte skyddade judar under andra världskriget. Kyrkans representant René de Reuver konstaterade under en ceremoni till minne av Kristallnatten att kyrkan hade hjälpt till att förbereda den grogrund där antisemitismen och hatet kunde växa.
75 procent mördades
Nederländerna hade en stark motståndsrörelse och har efter Polen det näst största antalet ”Rättfärdiga bland nationerna” – en beteckning som Förintelsemuseet Yad Vashem i Jerusalem ger till icke-judar som riskerade sina liv för att rädda judar från Förintelsen. Tre fjärdedelar av landets judiska befolkning utplånades av nazisterna, vilket gör Nederländerna till det västland där procentuellt flest judar mördades. Det fanns omkring 140 000 judar i Nederländerna år 1939, varav 25 000 hade flytt från Tysklands judeförföljelser. Den mest kända av dem är Annelies ”Anne” Frank, som tillsammans med sin familj lämnade Frankfurt när nazisterna kom till makten år 1933. Anne Frank dog 15 år gammal i koncentrationslägret Bergen-Belsen några månader innan lägret befriades av britterna.