Purim Katan – lilla Purim
Vid varje judiskt skottår, som inträffar sju gånger under en 19-årsperiod, firas den judiska högtiden Purim Katan under skottårsmånaden Adar I. Högtiden firas med en liten festmåltid och med glädje.
Hamantashen, Hamans öra, äts både vid Purim och Purim Katan. Foto: Rebecca Siegel
Den judiska högtiden Purim Katan (eller lilla Purim) under månaden Adar I år 5784 i den judiska kalendern börjar vid solnedgången den 22 februari 2024 i den gregorianska kalendern och slutar dagen därpå på kvällen.
Ett skottår i den judiska kalendern har 13 månader och inträffar sju gånger under en 19-årsperiod. Under skottåren läggs en månad till med namnet Adar I till den vanliga månaden Adar som får namnen Adar II och Purim firas vid skottår den 14:e i månaden Adar II. Under samma datum i månaden Adar I firas Purim Katan, som därmed är den enda judiska högtiden som inte dyker upp varje år.
Fest och glädje
Purim Katan har inga av Purims liturgiska drag. Talmuds utläggningar om Purim läses inte och tacksägelsebönen uttalas inte.
Medan Purim firas till minne av förföljelsen mot judarna i det forntida Persien under kung Ahasveros regering där den ondskefulle Haman planerade ett folkmord som drottning Ester och Mordokai lyckades omintetgöra, firas Purim Katan med en liten festmåltid och med glädje. En del av Purims glädje förs alltså in i Purim Katan och sorg är förbjudet.
Purim påminner inte bara om Israels räddning via Mordekai och Ester utan har också blivit en symbol för liknande händelser genom under den judiska diasporan.
En andra Purim
En annan version av Purim Katan som kallas ”Det andra Purim” markerar årsdagen av den dag judiska samhällen eller individer räddades från en katastrof eller en antisemitisk härskare. Det andra Purim till minne av räddningen från judeförföljelser i Ancona, Italien, infaller exempelvis på den andra dagen i Sukkot medan det andra Purim till minne av förföljelser i Carpentras, Frankrike, som markerar det judiska samhällets räddning från blodsförtal, firas på den åttonde dagen av Pesach.
Ett annat exempel på en ”Det andra Purim” firas med anledning av händelser i Frankfurt am Main i början av 1600-talet då en bagare hetsade till en pogrom mot det judiska samhället, som mirakulöst räddades från fullständig förstörelse.
Ättlingar till judar i bland annat Tripoli, Kairo, Hebron, Narbonne, Saragossa, Tanger, Tétouan, Fez och Tiberias firar ett andra Purim med anledning av specifika datum i den hebreiska kalendern. Det andra Purim firas med ritualer som liknar Purim: läsning av talmud som återberättar händelserna som ledde till räddningen samt läsning i synagogan av den traditionella berättelsen om Ester.