Översteprästens klädsel
Templet var under 1000 år – fram till vår tideräknings början – den centrala platsen för det judiska gudstjänstlivet. Israels tolv stammar fanns representerade på översteprästens kläder när han tjänstgjorde i det heliga.
Israels tolv stammar fanns representerade på översteprästens kläder när han tjänstgjorde i det heliga. Bilden visar en modell av andra templet under Herodes tid. Foto: Commons wikimedia
I det heliga fanns menoran, skådebrödsbordet och rökelsealtaret och hit kom prästerna regelbundet för att utföra olika ceremonier. Bakom förlåten i det allra heligaste fanns förbundsarken och dit fick endast översteprästen komma en gång om året på Yom Kippur, försoningsdagen. Då hade han en vit linneklädnad på sig. När prästen gjorde tjänst i det heliga hade han speciella kläder, som beskrivs i 2 Mosebok 28: bröstsköld, efod, kåpa, rutmönstrad tunika, turban och bälte. Efoden skulle göras i konstvävnad av guld och av mörkblått, purpurrött och karmosinrött garn och tvinnat fint lingarn. Den skulle ha två onyxstenar på axelstycken där namnen på Israels söner var ingraverade, i födelseordning.
De tolv stammarna
Översteprästen skulle dessutom ha en bröstsköld av samma material med infattade stenar i fyra rader: i första raden karneol (Rubens stam), topas (Simeons stam) och smaragd (Levi stam), i andra raden granat (Juda stam), safir (Isaskars stam) och kalcedon (Sebulons stam), i tredje raden hyacint (Dans stam), agat (Naftalis stam) och ametist (Gads stam) och i fjärde raden krysolit (Asers stam), onyx (Josefs stam) och jaspis (Benjamins stam). När landet senare delades upp så fick Josefs söner Efraim och Manasse ersätta Josef och Levi. Stenarna skulle bära namnet på en av de tolv stammarna, ingraverat som på ett sigill. Översteprästen skulle på så sätt på sitt bröst och hjärta bära namnen på Israels söner när han gick in i helgedomen ”till en ständig påminnelse inför Herrens ansikte”.