Ordkrig och rävspel om Irans kärnvapen

Iran har snart kärnvapenkapacitet. Och avtalet som skulle förhindra landet att utveckla kärnvapen löper snart ut.
Enligt USA och Israel kommer de inte tillåta Iran att få kärnvapen och utlovar ett militärt svar om nyupptagna samtal om Irans kärnenergiprogram drar ut på tiden.

IAEA:s generaldirektör Rafael Mariano Grossi (t h) träffade Irans utrikesminister Abbas Araghch,i då han var vice utrikesminister, på IAEA:s högkvarter i Wien i april 2021. Foto: Dean Calma/IAEA

Ett stängt möte i FN:s säkerhetsråd diskuterade Irans kärnkraftsprogram i mitten av mars. Samma dag skickade USA:s president Donald Trump ett brev till Irans högsta ledare via Förenade Arabemiraten där han sa att han ville ha en överenskommelse som stoppade Iran från att skaffa kärnvapen för att förhindra eventuella militära angrepp från USA och Israel. Och några dagar senare i Peking var Kina värd för Iran och Ryssland i hemliga samtal om Irans kärnvapen.
Iran är redo att inleda indirekta samtal med USA om landets kärnkraftsprogram ”i syfte att sluta en överenskommelse, skrev Irans utrikesminister Abbas Araghchi i Washington post i början av april. Men Trump måste först gå med på att det inte kan finnas något ”militärt alternativ”, betonade Araghchi och tillade att Iran ”aldrig skulle acceptera tvång”.
Att förhandlingarna i Oman den 12 april skulle vara indirekta motsade Trumps uppgifter strax efteråt då han påstod att det skulle vara ”direkta samtal”.
USA lämnade kärnkraftsavtalet de knutit 2015, under Trumps första mandatperiod (2017–2021). Det kärnenergiavtal som flera stormakter slöt med Iran 2015 ledde till att Iran kunde finansiera en militär uppbyggnad och fortsätta finansiera sina terroristombud Hizballah och Hamas, uppgav USA när man sade upp avtalet år 2018.

Brutit mot restriktioner

Under en presskonferens i Vita huset med Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu var budskapet att de hade kommit överens om att ”Iran inte kommer att ha kärnvapen” och att ”det militära alternativet” skulle förverkligas om samtalen drog ut på tiden.
Iran har i allt större utsträckning brutit mot de restriktioner som infördes via det befintliga kärnkraftsavtalet och har lagrat tillräckligt med hög-anrikat uran för att göra flera bomber, enligt BBC.
USA:s finansdepartement utfärdade nya sanktioner mot Irans kärnkraftsprogram, bara dagar innan amerikanska och iranska tjänstemän höll sina samtal i Oman den 12 april.
– Den iranska regimens hänsynslösa jakt på kärnvapen förblir ett allvarligt hot mot USA och ett hot mot regional stabilitet och global säkerhet, sade USA:s finansminister Scott Bessent i ett uttalande.
Trump varnade inför mötet för att det skulle ”vara en mycket dålig dag för Iran” om samtalen inte lyckades.
”Jag tror att alla är överens om att det skulle vara att föredra att göra en överenskommelse framför att göra det uppenbara”, sa han.

Sex kärnvapenbomber

USA har återinfört sanktioner mot Iran efter att Trump började sin andra mandatperiod. FN:s Internationella atomenergiorgan IAEA varnade i februari för att Iran hade lagrat anrikat uran som teoretiskt sett snart skulle räcka för sex kärnvapenbomber.
Khameneis rådgivare varnade nyligen för att ”fortsatta externa hot” kan leda till utvisning av FN:s inspektörer och överföring av berikat material till hemliga platser. Iran kan komma att avbryta dialogen med FN:s kärnenergiövervakning om yttre hot fortsätter, sade en rådgivare till Irans högsta ledare efter att USA:s president återigen varnat för krig om Teheran inte går med på ett kärnkraftsavtal.