Misstanke om illegal avlyssning
Höga regeringsföreträdare, journalister och affärsmän i Israel ska ha avlyssnats av polisen via programvaran Pegasus, som har tagits fram av säkerhetsföretaget NSO, som är nära kopplat till Israels försvar, skrev den dagliga israeliska affärstidningen Calcalist i februari. Justitieombudsmannen i Israel ska göra en grundlig undersökning av uppgifterna.
Israels justitieombudsman Matanyahu Englman kommer att genomföra en ”djupgående” undersökning av anklagelsen mot Israels polis om spionage på israeliska medborgare. Foto: Pinchas Wolf
Även aktivister, chefer för storföretag, borgmästare, samt rådgivare och släktingar till den förre premiärministern Benjamin Netanyahu har enligt tidningen varit måltavla för polisen, som installerade övervakningsprogrammet på deras telefoner och hämtade personlig information – vilket skulle ha skett innan en polisutredning hade inletts och utan juridiskt godkännande. Calcalist avslöjade att användningen av den kontroversiella cyberprogramvaran inte var begränsad till ett fåtal fall utan har blivit ett av de mest använda verktygen för polisen för att samla in underrättelser. Pegasus-tillverkaren NSO har i flera år bemött anklagelserna om att de säljer sitt cybervapen till länder som regelmässigt använder det för att kränka integriteten och rättigheterna för akademiker, dissidenter och journalister. Även om programvaran regelbundet har anklagats för att missbrukas av Israels allierade, inklusive Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och andra, är det första gången som den påstås ha använts mot israeliska medborgare.
Etiopiska judar
Elva dagar efter att skandalen första gången briserade i juli förra året avslöjades att telefonen till Frankrikes president Emmanuel Macron kunde ha varit avlyssnad via Pegasus. Uppgiften fick Israels försvarsminister Benny Gantz att omgående åka till Paris och träffa sin franska motsvarighet Florence Parly. Mjukvaran ska också ha installerats på telefonerna till etiopiska judar som protesterade – ironiskt nog – mot den israeliska polisens inställning till dem. Artikeln i februari handlade bland annat om att denna minoritetsgrupp och de demonstrationståg som de etiopiska judarna anordnade övervakades. Polischefer hävdade att de behövde tidig information för att förhindra blockeringar vid korsningar under rusningstid och samlade därefter in mängder av information som inte hade med trafikläget att göra. ”I varje demokratisk stat anses demonstrationer och offentliga protester vara en hörnsten i rätten att uttrycka en åsikt och ett viktigt instrument för att balansera makten. Men inom den israeliska polisen uppfattades demonstrationer och protester, oavsett vad eller vem, som ett verkligt hot” skrev Calcalist. Pegasus fångade upp obegränsad information från de mobila enheterna. Ett helt civilt liv, privata hemligheter, ekonomisk, personlig och social information – blev tillgänglig för polisen utan tillsyn och utan kontroll.
Funktionshindrade avlyssnade
Även funktionshindrade demonstranter som protesterade mot den låga nivån på handikappersättningen spårades upp illegalt av polisens analytiker för att de ville samla in underrättelser på grund av ”rädsla för att skada den allmänna ordningen”. Polisens analytiker satt och rotade i korrespondens, appar, mejl, dagböcker. Och de lyssnade också. Uppgifterna vidarebefordrades senare till de olika distrikten med sekretess hur informationen hade inhämtats. Förklaringen var vanligtvis: ”engångskälla” eller ”oavsiktlig information”, skriver Calcalist. I alla fall som beskrivs i tidningen skedde avlyssningen utan ett domstolsbeslut och inte i syfte att samla bevis utan i syfte att erhålla underrättelseinformation. Dessutom avlyssnades två av nyckelvittnena i rättegången mot Benjamin Netanyahu: mediebolaget Walla! tidigare vd Ilan Yeshua och tidigare Walla! redaktören Aviram Elad.
Journalister avlyssnade
Telefonerna till andra vittnen i affären var också avlyssnade, inklusive enheter från tidigare kommunikationsdirektör Avi Berger och andra journalister på webbtidningen Walla!. Avner Netanyahu, son till oppositionsledaren Benjamin Netanyahu, avlyssnades, liksom förre premiärministern Benjamin Netanyahus kommunikationsrådgivare, Topaz Locke och Yonatan Orich. Jerusalems tingsrätt beslutade att i flera dagar pausa förhandlingarna i den före detta premiärministern Benjamin Netanyahus korruptionsrättegång, för att ge mer tid för åklagare att undersöka om polisen olagligt hade avlyssnat nyckelvittnens telefoner. Israels biträdande justitiekansler presenterade i slutet av februari en utredning som inte fann något stöd för anklagelserna om att polisen hade använt det kontroversiella spionprogrammet på telefoner till ett antal offentliga personer utan tillstånd, sade justitiedepartementet. Efter att utredningen hade presenterats sade Netanyahus Likud-parti att utredningen var otillräcklig och ogenomskinlig och efterlyste en mer grundlig statlig utredning. Israels justitieombudsman och statskontollant Matanyahu Englman har meddelat att han kommer att genomföra en ”djupgående” undersökning av anklagelsen om att Israels polis spionerat på israeliska medborgare.