Menorah, Chanukkah och templet
Menorah, den sjuarmade ljusstaken, är i judendomen intimt förknippad med templet – där den skulle lysa upp ”det heliga”. Liknande ljusstake men med nio ljus, en Chanukkiah, används vid firandet av Chanukkah, eller tempelinvigningsfesten, som firas till minne av att templet återinvigdes i samband med Mackabéer-upproret.
En rekonstruktion av Menorahn finns i de judiska kvarteren i Gamla staden i Jerusalem.
Foto: Commons wikimedia
Menorah är en sjuarmad ljusstake och en av judendomens viktigaste symboler som återfinns på Israels statsvapen. Menorah betyder ”lampa” på hebreiska och symboliserar den brinnande törnbusken, som Herren uppenbarade sig i för Moses på berget Horeb. En första Menorah gjordes till tabernaklet under ökenvandringen. Ljusstaken hade lampor som brann av olivolja och de skulle lysa upp ”det heliga”, först i tabernaklet och därefter i templet som kung Salomo byggde i Jerusalem. Babylonierna intog Jerusalem och förstörde Salomos tempel, samt förde bort de heliga föremålen i templet. Föremålen kom tillbaka till Jerusalem när det andra templet byggdes under Esra och Nehemja.
Templet och ljusstaken
I Titusbågen finns Menorahn avbildad när den fördes till Rom av den romerska ockupationsmakten i samband med att templet återigen förstördes år 70. I dag vet ingen var ljusstaken är. Utanför Knesset i Jerusalem finns en hög sjuarmad Menorahskulptur. Den sjuarmade Menorahn är starkt förknippad med templet och får inte användas utanför templet enligt judendomen, men en variant med nio ljus används vid firandet av Chanukkah, eller tempelinvigningsfesten. Denna högtid firas under åtta dagar till minne av Mackabéer-upproret då Judas Mackabeus återinvigde Jerusalems tempel efter att det hade blivit vanhelgat av avgudaoffer. I Chanukkah-ljusstaken, en Chanukkiah, finns förutom de åtta ljusen en liten ljushållare, en shamash – tjänare. Detta ljus tänds först och används sedan för att tända de åtta andra.
Nämns i Bibeln
Den enda gång Chanukkah, eller tempelinvigningsfesten, nämns i Bibeln är i Johannes evangeliet kapitel 10:22: ”Nu kom tempelinvigningens högtid i Jerusalem. Det var vinter, och Jesus gick omkring i Salomos pelarhall i templet.” Chanukkah pågår i åtta kvällar från den 25:e i den judiska månaden Kislev. Enligt Talmud förklaras helgen med en legend om ett mirakel. Det fanns olja till templets lampor för en enda dag, men Gud såg till att oljan räckte i de åtta dagar som behövdes för att få fram ny tempelolja. Chanukkah varar därför i åtta dagar, och varje kväll tänds ljus till minne av detta under – ett ljus den första dagen, två den andra, och så vidare.