Massprotester och historiska fredsavtal

Parallellt med att nyheterna om fredsavtalen mellan Israel och de två arabstaterna Förenade Arabemiraten och Bahrain släpptes i augusti-september har stora demonstrationer hållits mot den sittande premiärministern Benjamin Netanyahu.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

Protesterna har hållit på i flera månader och har krävt premiärministerns avgång med anledning av de juridiska processer angående eventuell korruption som pågår mot Benjamin Netanyahu och för hans hantering av corona-pandemin. Demonstrationerna har koncentrerats kring premiärministerns officiella tjänstebostad vid Balfour Street i Jerusalem.

Protesterna eskalerade nu i september i samband med att regeringen beslutade om en nedstängning av Israel med anledning av en ökad spridning av covid-19.

I slutet av september samlades enligt arrangörerna 16 000 personer i massprotesterna, medan omkring en halv miljon personer deltog online via sociala medier.

Sammandrabbningar

Läget tillspetsades ytterligare när flera sammandrabbningar skedde mellan polis och demonstranter under demonstrationen med fem arresteringar som resultat. Likud-ministrar anklagade i sin tur demonstranterna för oansvarigt beteende under pandemin.
Likuds hälsovårdsminister lovade en ny lagstiftning för att förhindra ytterligare stora demonstrationer så länge nedstängningen pågick. Förutom i Israel har även demonstrationer hållits i Amsterdam, Boston, New York, Atlanta, Chicago, San Francisco, Cambridge, Toronto, Basel, Los Angeles, Vancouver, Berlin, Miami, Oslo, Madrid, Paris, Köpenhamn och Washington.
Demonstrationerna backades upp av Yesh Atid-Telem, en parlamentarisk fraktion i Israel som bildades i mars 2020 av Yair Lapid och Moshe Ya’alon, efter att Lapids koalitionspartner Benny Gantz inledde samarbete med Netanyahu vilket ledde till att partiet Blått och vitt splittrades.

Begränsa utomhusmöten

När Israel den 30 september antog en lag som förbjuder massprotester under landets nedstängning i samband med coronaviruset, hävdade regeringsmotståndare att regeringen utnyttjade hälsokrisen för att undertrycka demonstrationer som kräver att Benjamin Netanyahu ska avgå som premiärminister.
Lagen gör det möjligt för regeringen att begränsa människor från att resa mer än en kilometer från sina hem för att demonstrera och förbjuda utomhusmöten för mer än 20 personer.
När Israels premiärminister lyckade skapa en krisregering med Benny Gantz och därefter vidtog drastiska åtgärder i början av corona-pandemin fick han stor uppmärksamhet runt om i världen och steg även i popularitet i Israel.
När landet öppnade igen i maj tyckte 74 procent att han gjorde ett bra jobb. I juli hade denna siffra sjunkit till 46 procent, enligt en undersökning av Channel 12 TV. I september var 65 procent istället missnöjda med hur Netanyahu hanterade coronakrisen. Naftali Bennets nya högerparti var då – efter Netanyahu – den mest populära statsministerkandidaten följd av Yair Lapid.