Kinas kommunistparti värd när palestinska terrorgrupper mötte Abbas
Enpartistaten Kina har medlat fram ett avtal om ”nationell enhet” mellan palestinska fraktioner där flera av dem är terrorgrupper. Avtalet undertecknades i Peking den 23 juli och syftar till att få palestinsk kontroll över Gaza när Israels krig mot Hamas är slut.
Istället för att avvisa terrorism, omfamnar Mahmoud Abbas Hamas mördare och våldtäktsmän och avslöjar sitt sanna ansikte, uttryckte Israels utrikesminister Israel Katz om avtalet.
Den kommunistiska diktaturen Kina bistod palestinska grupper vid samtal i Peking om ”framtida fria val” under överseende av diplomatiska sändebud från Egypten, Algeriet, Saudiarabien, Qatar, Jordanien, Syrien, Libanon, Ryssland och Turkiet. Foto: Kinas utrikesministerium
Avtalet, som slutfördes efter tre dagars intensiva samtal, lade enligt Al Jazeera grunden för en ”interimistisk nationell försoningsregering” för att styra efterkrigstidens Gaza, sade det kinesiska kommunistpartiets utrikesminister Wang Yi.
Avtalet undertecknades av de långvariga rivalerna Hamas och Fatah, samt av 12 andra palestinska grupper.
”I dag undertecknar vi ett avtal för nationell enhet och vi säger att vägen till att fullborda denna resa är nationell enhet”, sade den högt uppsatte Hamas-tjänstemannen Mousa Abu Marzouk vid en presskonferens i Peking.
Mustafa Barghouti, generalsekreterare för Palestinian National Initiative, en av de 14 fraktionerna som undertecknade avtalet, sa till Al Jazeera att avtalet gick ”mycket längre” än något annat som nåtts under de senaste åren.
Den kommunistiska diktaturen Kina bistod grupperna när samtal hölls om ”framtida fria val” av ett nytt palestinskt nationellt råd.
Diplomatiska sändebud från Egypten, Algeriet, Saudiarabien, Qatar, Jordanien, Syrien, Libanon, Ryssland och Turkiet deltog vid avslutningsceremonin.
De islamistiska terrorgrupperna Hamas och Islamiska Jihad var representerade i Peking, liksom den kommunistiska terrorgruppen PFLP. Även övriga palestinska fraktioner har en förankring antingen i islamism eller kommunism/socialism och flertalet har historiskt och/eller i nutid använt terror – ofta med stöd av Sovjet/Ryssland – som medel för att uppnå politiska mål.
Huvudsyftet att bekämpa Israel
Överenskommelsen i Peking handlade i första hand inte om hur Gaza och Västbanken ska styras och utvecklas utan om hur fraktionerna bäst ska bekämpa Israel.
Förflyttningen mot en enhetsregering är särskilt viktig, sade Mustafa Barghouti, eftersom det ”blockerar israeliska ansträngningar att skapa någon form av samarbetsstruktur mot palestinska intressen”.
Hamas och Fatah är de två största palestinska politiska partierna i det palestinskt styrda territoriet och de har varit bittra rivaler sedan konflikten uppstod 2006, då Hamas tog kontroll över Gaza. Varken Hamas eller Fatah har genomfört några allmänna fria val i de områden de kontrollerar sedan de själva valdes till makten för snart 20 år sedan.
Hamas, som ledde den brutala massakern mot Israel den 7 oktober där våldtäkter, kidnappning och bestialiska mord på civila var huvudingredienser, förespråkar offentligt terrordåd mot civila israeler.
Fatah kontrollerar den palestinska myndigheten, som har administrativ kontroll över Judéen och Samarien. De förespråkar officiellt fredliga förhandlingar med Israel för att få en palestinsk stat men har en historia av terrordåd mot både Israel och Väst, samt hyllade Hamas massaker den 7 oktober.
Stöd till mördare och våldtäktsmän
Israels utrikesminister Israel Katz kritiserade Fatah-chefen och den palestinska myndighetens ledare Mahmoud Abbas för samarbetet med Hamas och bekräftade sin regerings ståndpunkt att ingen utom Israel kommer att kontrollera vad som händer i Gaza efter krigets slut.
”Istället för att avvisa terrorism, omfamnar Mahmoud Abbas Hamas mördare och våldtäktsmän och avslöjar sitt sanna ansikte,” hävdade Katz på X.
”I verkligheten kommer detta inte att hända eftersom Hamas styre kommer att krossas, och Abbas kommer att titta på Gaza från fjärran. Israels säkerhet kommer att förbli enbart i Israels händer”, skrev han, rapporterar Al Jazeera.
Kina var tidigare värd för Fatah och Hamas i april. Under dessa samtal ”uttryckte paret sin politiska vilja att uppnå försoning genom dialog och samråd” och gjorde framsteg i ”många specifika frågor”, sa det kinesiska UD:s talesman Lin Jian då.