Historien om Jemens judar
Jemenitiska judar var för drygt 100 år sedan bland de första immigranterna till det landområde som senare blev Israel. De och deras ättlingar utgör i dag omkring 400,000 av landet Israels befolkning.
En judisk familj från Jemen firar påsk i sitt nya hem i Tel Aviv i april 1946. Foto: GPO
Den första större grupp judar som flyttade till det Osmanska Palestina i slutet av 1800-talet brukar kallas landets första aliyah. Denna inflyttningsvåg bestod till stor del av immigranter från Östeuropa – och från Jemen. Omkring 10 procent av Jemens judar lämnade landet från 1880-talet fram till första världskriget. De flyttade företrädesvis till Jerusalem och Jaffa. Efter att FN:s delningsplan för det Brittiska Palestinamandatet röstades igenom i FN:s generalförsamling år 1947 utsatte muslimska grupper den judiska befolkningen i Jemen för pogromer. I hamnstaden Aden dödades ett 80-tal judar medan hundratals judiska hem förstördes. Även judiska butiker och företag förstördes och plundrades. Den svåra situationen ledde till att nästan alla judar i Jemen flyttade till Israel. Operationen ”Den flygande mattan” under åren 1949 och 1950 innebar att omkring 50 000 judar transporterades via flyg till den nybildade staten Israel.
Sex jemenitiska judar kvar
Mindre grupper av judar från Jemen anlände till Israel även under år 1962 samt från hösten 1992 och några år framåt. I januari 2013 kom ett 60-tal jemenitiska judar till Israel i en hemlig operation. År 2018 beräknades omkring 50 judar finnas kvar i Jemen. På senare år har flera judar från Jemen emigrerat till Förenade Arabemiraten. I mars förra året fördes tretton jemenitiska judar från Jemen till Egypten i en överenskommelse med iranskstödda miliser, vilket minskade antalet kvarvarande judar i Jemen till sex, enligt uppgifter till The Times of Israel: en kvinna; hennes bror; tre andra, samt Levi Salem Marahbi, som har suttit fängslad för att ha hjälpt till att smuggla ut en Torah-rulle från Jemen.