Helgdag firar invandring
Yom HaAliyah är en israelisk helgdag som årligen firas den tionde i den hebreiska månaden Nisan för att fira det judiska folkets intåg i Israels land. Firandet inkluderar även ett erkännande av invandring till den judiska staten.
140 judar från Frankrike anländer till Israel i augusti 2020. Foto: Shlomi Amsalem, GPO
Syftet med den årliga helgdagen är att erkänna vikten av judisk invandring till Israels land som grunden för staten Israel, dess utveckling och utformning som ett mångkulturellt samhälle, och att markera datumet för inträde till Israels land som hände den tionde Nisan. Yom HaAliyah är ett modernt helgfirande som började 2009 som ett gräsrotsinitiativ. Den 21 juni 2016 röstade Knesset igenom en lag som officiellt lägger till Yom HaAliyah till den israeliska kalendern. Josua ledde israeliterna över Jordanfloden in i Israels land den 10:e Nisan, enligt den bibliska berättelsen i Josua bok. Den dagen befallde Gud israeliterna att fira detta tillfälle genom att sätta upp tolv stenar som tagits upp ur Jordan och placera dem i Gilgal som ett minnesmärke. Stenarna representerade hela den judiska nationens tolv stammar och deras tacksamhet för Israels land som Guds gåva. Helgen hänger även ihop med Israels återvändandelag, som ger alla judar den lagliga rätten till att få hjälp att invandra och bosätta sig i Israel, liksom till israeliskt medborgarskap. Många religiösa judar som förespråkar Aliyah ser det som uppfyllandet av Guds bibliska löften till ättlingarna till de hebreiska patriarkerna Abraham, Isak och Jakob. Bibeln är fylld med förutsägelser om en framtid då det judiska folket skulle återvända till Israels land.
Rätten att återvända
Eftersom den tionde Nisan inträffar strax före påskhelgen, när israeliska skolor inte är öppna, firar skolväsendet Aliyah den sjunde dagen i den hebreiska månaden Cheshvan. År 1980 genomförde arkeologen Adam Zertal från Haifa universitet en omfattande arkeologisk undersökning i området Nablus, då han hittade en rektangulär struktur på cirka 9 meter gånger 7 meter. Han hävdade senare att stenformationen var det altare som Josua byggde på berget Ebal efter att israeliterna kom in i det utlovade landet. Hans slutsatser är kontroversiella bland forskare och många avvisar Zertals påståenden, men altarets läge, liksom dess struktur, har en slående likhet med altaret som stod i Jerusalems andra tempel ett årtusende senare. En skada på stenformationen uppstod nyligen när palestinska arbetare byggde en väg som förbinder staden Asira ash-Shamaliya med den närliggande palestinska staden Nablus. Kommunen har bett om ursäkt för den skada som den sa var oavsiktlig.