Golda Meir symbol i Ukraina
Kievfödda Golda Meir har blivit en symbol för hopp för många ukrainare ända sedan Ryssland inledde sitt krig mot Ukraina i slutet av februari. Hennes ord har dykt upp i pro-ukrainska ordspråk, har citerats av ukrainska diplomater och till och med dragits fram ur ryggsäckarna av ukrainska soldater.
Golda Meir var Israels första kvinnliga premiärminister. Foto: Marion S. Trikosko
Golda Meir föddes i maj 1898 i Kiev i nuvarande Ukraina, men immigrerade som barn med sin familj till Wisconsin, USA, år 1906 på grund av pogromerna i Östeuropa. Efter att ha gift sig emigrerade hon och hennes man till det dåvarande Brittiska palestinamandatet år 1921 och bosatte sig på kibbutzen Merhavia i Jisreeldalen. 1924 lämnade paret kibbutzen och bodde kort i Tel Aviv innan de bosatte sig i Jerusalem där de fick två barn. Åren mellan 1928 och 1934 var hon sekreterare för arbetarpartiets kvinnoförbund vilket krävde att hon tillbringade en period i USA. I juli 1938 var Golda Meir den judiske observatören från det Brittiska palestinamandatet vid Évian-konferensen där delegater från 32 inbjudna länder beskrev varför deras länder inte kunde hjälpa till genom att ta emot judiska flyktingar.
Kvinnlig regeringschef
I början av 1948 reste Golda Meir till USA och samlade in 50 miljoner dollar, som användes för att köpa vapen i Europa till det nya landet. Fyra dagar före Israel utropades som stat reste hon till Amman, förklädd till en arabisk kvinna, för ett hemligt möte med kung Abdullah I av Transjordanien. Meir var en av 24 undertecknare av den israeliska självständighetsförklaringen den 14 maj 1948. Hon utsågs till Israels ambassadör i Sovjetunionen mellan den 2 september 1948 och mars 1949. År 1949 valdes Golda Meir in i Knesset för arbetarpartiet och tjänstgjorde oavbrutet fram till 1974. Hon tjänstgjorde som arbetsmarknadsminister, utrikesminister och sedan som Israels fjärde premiärminister från 17 mars 1969 till den 3 juni 1974. Hon var den första kvinnan som blev regeringschef i Israel. Den 8 december 1978 dog Meir av lymfcancer i Jerusalem vid 80 års ålder. Meir är begraven på Herzlberget i Jerusalem.
Symbol för hopp
Kievfödda Golda Meir har på senare tid blivit en symbol för hopp för många ukrainare. Israels fjärde premiärminister vars familj flydde från antisemitiskt våld i Tsar-Rysslands imperium, har ända sedan Ryssland inledde sitt krig mot Ukraina i slutet av februari varit en stor personsymbol. Hennes uttalandet har dykt upp i pro-ukrainska ordspråk, har citerats av ukrainska diplomater och till och med dragits fram ur ryggsäcken av ukrainska soldater. Ett av hennes uttalanden har travesterats till: ”Om Ryssland lägger ner sina vapen blir det inget krig. Om Ukraina lägger ner sina vapen, finns det inget Ukraina”, skriver Times of Israel. Citatet tillskrivs Golda Meir efter Yom Kippur-kriget 1973, som Israel vann efter att Egypten och Syrien, som hade samlat trupper vid Israels gränser i månader, invaderade från flera riktningar. ”Den lösa kopplingen Meir hade till Ukraina var tillräcklig för att den [Ukrainska] staten skulle omfamna henne som `en av våra egna´”, sa Eli Belotserkovsky, Israels dåvarande ambassadör i Ukraina, till Jerusalem Post år 2018.