Fredsavtal mellan Israel och Sudan
Israel och Sudan har enats om att normalisera sina förbindelser. USA:s president Donald Trump, Sudans statschef Abdel Fattah al-Burhan, Sudans premiärminister Abdalla Hamdok och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu deltog i ett konferenssamtal den 23 oktober och tillkännagav därefter avtalet.
Detta var tredje överenskommelsen på tre månader mellan Israel och ett arabland som USA:s president Donald Trump har medlat fram. Sudan blir därmed det femte arablandet som erkänner Israels rätt att existera, efter Egypten 1979, Jordanien 1994, samt Förenade Arabemiraten och Bahrain tidigare i år.
Förenade Arabemiraten, Bahrain och Sudan är de första arabiska nationerna på över 25 år som normaliserar förbindelserna med Israel.
”Under de kommande veckorna kommer de två länderna att inleda förhandlingar om samarbetsavtal inom jordbruk, ekonomi, handel, luftfart, migrationsfrågor och andra områden av ömsesidig nytta” skrev Vita huset i ett officiellt uttalande i samband med att avtalet offentliggjordes.
”När fler länder normaliserar förbindelserna med Israel kommer regionen att bli mer stabil, säker och välmående”, fortsatte uttalandet.
Legat i krig
Tekniskt sett har Sudan och Israel legat i krig med varandra i decennier. Sudan har historiskt skickat trupper för att slåss mot Israel i flera arab-israeliska krig och i huvudstaden Khartoum antogs Arabförbundets historiska resolution med tre kategoriska nej: Nej till fred, nej till erkännande, nej till förhandlingar med Israel.
I februari 2020 träffade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, Sudans statschef Abdel Fattah al-Burhan i Uganda, där de enades om att normalisera banden mellan de två länderna. Senare samma månad tilläts israeliska flygplan att flyga över Sudan.
I augusti i år åkte USA:s utrikesminister Mike Pompeo från Israel till Sudan med det första officiella direktflyget mellan Tel Aviv och Khartoum.
President Donald Trump har meddelat USA:s kongress att han kommer att ta bort Sudan från USA:s lista över stater som stödjer terrorism, bekräftade Vita huset samma dag som fredsavtalet offentliggjordes.
Oman nästa?
Agerandet följde Sudans beslut att överföra 335 miljoner dollar till ett spärrkonto för offren och deras familjer efter al-Qaidas terrorbombningar av de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania i augusti 1998, sade Vitas husets pressekreterare Kayleigh McEnany.
Terroristerna uppehöll sig i Sudan innan dåden. Sudans förre president Omar al-Bashir, som var efterlyst av Internationella domstolen i Haag för folkmord, tvingades avgå i april förra året och dömdes därefter till två års fängelse för korruption.
Oman kan bli nästa arabiska land som normaliserar relationerna med Israel, enligt uppgifter i israeliska medier dagarna efter att fredsavtalet med Sudan offentliggjordes.
Oman välkomnade Förenade Arabemiratens och Bahrains beslut för att normalisera förbindelserna med Israel. År 2018 gjorde Netanyahu ett överraskningsbesök i Oman och träffade Sultan Qaboos bin Saeed.