Freden med Jordanien och Egypten

Egypten och Jordanien var de första arabländerna som accepterade att Israel har rätt att existera. Fredsavtalen tecknades med stöd av USA, vars president nu kräver att länderna ska ta emot de palestinier som bor på Gaza.

Egyptens president Anwar Sadat slöt ett fredsavtal med Israels premiärminister Menachem Begin i september 1978. Den 6 oktober 1981 mördades Sadat av en medlem i egyptiska islamiska Jihad. Foto: Jimmy Carter Library

Efter att Israel utropades i maj 1948, enligt FN-beslutet den 29 november 1947, anföll omgivande arabstater för att utplåna den nybildade staten. Arabländerna förlorade men utkämpade därefter flera krig för att förhindra Israels existens. Denna krigssituation gäller delvis än i dag då 15 medlemmar av Arabförbundet och tio icke-arabiska medlemmar av Organisationen för islamiskt samarbete än idag inte har erkänt Israels rätt att existera.
Israel och Saudiarabien har exempelvis aldrig haft några formella diplomatiska förbindelser och saudierna erkänner fortfarande inte israelisk suveränitet över sitt eget land. Strax innan Hamas massaker i oktober 2023 kom signaler om att Saudiarabien kanske skulle kunna tänka sig att erkänna den judiska närvaron i regionen men efter krigsutbrottet mellan Israel och Hamas stoppade Saudiarabien förhandlingarna.
Inte ens det krigsdrabbade Libanon har slutit fred med sin granne i söder, utan har istället dragits in i krig med Israel genom att Iran via Hizbollah, samt PLO och andra terrororganisationer utnyttjat landet som en bas för angrepp mot Israel. Eftersom det inte finns något fredsavtal mellan Libanon och Israel kan den som har israeliska stämplar i sitt pass ha svårt att komma in i Libanon.

Jordanien gav stöd till FN-beslut

Jordaniens ledare kung Abdullah var den ende arabiska ledaren som stödde FN-beslutet 1947. Han förespråkade att de arabiska områdena av det brittiska Palestinamandatet skulle annekteras till Transjordanien eftersom han föredrog en judisk stat som granne framför en palestinsk arabisk stat som skulle styras av den Hitler-allierade stormuftin Haj Amin al-Husseini, skriver historikern Benny Morris i boken ”1948: The History of the First Arab-Israeli War” (2008).
Den 20 juli 1951 mördades därför kung Abdullah vid Al-Aqsa-moskén i Jerusalem av en palestinier i kretsen kring den tidigare stormuftin som även var kopplad till Muslimska brödraskapet.
Under de knappt 20 år (1948–1967) som Egypten ockuperade Gaza och Jordanien ockuperade Judéen och Samarien (Västbanken) förekom i stort sett inga arabiska påtryckningar för en palestinsk stat.
Egypten och Jordanien blev de två arabländer som först slöt fred med Israel. Egyptens president Anwar Sadat besökte år 1977 Israel och höll tal i Knesset. Året därpå̊ inleddes förhandlingar mellan länderna vilket resulterade i ett fredsavtal där Egypten erkände Israels rätt att existera medan Israel lämnade ifrån sig Sinai som intogs under sexdagarskriget 1967.

Sadat mördad

Avtalet mellan Israel och Egypten nämnde palestinskt självstyre på̊ Västbanken och Gaza, vilket senare blev grunden för Osloavtalet. Sadats fredsfördrag med Israel gjorde islamister rasande, särskilt egyptiska islamiska Jihad. Den 6 oktober 1981 mördades Sadat av en medlem i gruppen.
I mitten av 1980-talet föreslog USA att Västbanken skulle länkas samman med Jordanien, som tillsammans med PLO istället föreslog en palestinsk stat på Västbanken som en konfederation med Jordanien. Förslagen rann ut i sanden och Jordanien gav 1988 istället upp sina anspråk på Västbanken vilket banade väg för förhandlingar mellan Israel och PLO. Madridkonferensen 1991 ledde till ett närmande mellan PLO och Israel, som sedan ledde fram till Osloavtalet 1993. En indirekt följd av avtalet blev fredsavtalet mellan Israel och Jordanien år 1994.
Israels premiärminister Yitzhak Rabin och PLO:s ledare Yassir Arafat slöt senare en fredsöverenskommelse som byggde på att val skulle hållas på Västbanken/Gaza till en palestinsk myndighet med ett begränsat självstyre.

Påtryckningar från USA

Efter Osloavtalet mördades Israels premiärminister Rabin 1995 av en högerextrem judisk aktivist. Benjamin Netanyahu, uttalad motståndare till Osloavtalet, valdes därefter till premiärminister vilket ledde till att Osloavtalet lades på is.
Israels avtal med Egypten, PLO och Jordanien tillkom under stora påtryckningar från amerikanska presidenter som Jimmy Carter och Bill Clinton. Från våren 2020 slöt Israel sedan fredsavtal med Förenade Arabemiraten, Bahrain, Marocko och Sudan i det som kallas Abrahamavtalen som Donald Trump’s regering låg bakom.
USA:s återinvalde president Donald Trump har sagt att han ska omplacera palestinier från Gazaremsan och att USA skulle ”ta över” enklaven och förvandla den till ”Mellanösterns Riviera”. Han hotade med att Jordanien och Egypten kan bli av med USA:s ekonomiska stöd om de vägrar att välkomna palestinier från Gaza till deras land.
Förslaget har kategoriskt avvisats från arabvärldens ledare.