Erdogan ökar sitt inflytande i Syrien

Turkiska trupper ockuperade, med början år 2016, närmare 9000 kvadratkilometer av nordöstra Syrien vilket möjliggjorde erövringen av Syrien och Erdogan fortsätter nu att etablera sitt inflytande i landet. Israel har av säkerhetsskäl intagit en buffertzon i Syrien som är knappt tre procent av den yta som Turkiet ockuperade i mer än åtta år.

Erdogan tog emot Syriens nye ledare Ahmed al-Sharaa i början av februari. Foto: Turkiets presidentkansli

Syriens president Ahmed al-Sharaa, som tidigare var ledare för den syriska grenen av terrorgruppen al-Qaida under namnet Abu Mohammed al-Golani, erövrade makten i Syrien med stöd av Turkiet. Turkiska trupper ockuperade nordöstra Syrien år 2016 och kontrollerade i slutet av förra året närmare 9000 kvadratkilometer (vilket motsvarar mer än en tredjedel av Israels yta) vilket möjliggjorde erövringen av Syrien.
Israeliska ledare har konsekvent sagt att de inte litar på Sharaa, som stämplats som terrorist av både FN och USA, och försvarsminister Israel Katz har kallat honom en ”extrem muslimsk ledare”. Israel har därför intagit den buffertzon på 235 kvadratkilometer (knappt tre procent av den yta som Turkiet ockuperade i mer än åtta år) som ligger mellan länderna och har även förstört flera av den störtade Assad-regimens militäranläggningar så att de inte kan användas mot Israel i framtiden.
Israel har beskrivit sin närvaro i buffertzonen, som var bemannad av FN:s fredsbevarande styrkor fram till Assadregimens fall, som en tillfällig och defensiv åtgärd, även om premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsminister Israel Katz har sagt att trupper kommer att förbli utplacerade i området ”på obestämd tid”. I mars genomförde Israel flera anfall mot flygbaser i Syrien för att säkerställa att den nya regimen inte kan använda dessa mot Israel, eller andra i regionen.

Tusentals dödade

Under ett besök i Jerusalem varnade EU:s utrikeschef Kaja Kallas för att israeliska attacker mot Syrien hotar att förvärra situationen.
– Vi upplever att de här är onödiga eftersom Syrien just nu inte attackerar Israel, sa Kallas till journalister när hon besökte Jerusalem och träffade Israels utrikesminister Gideon Saar.
Israel hävdar att de inte bara säkerställer sin egen säkerhet genom att rikta in sig på militärbaser och ammunition som Assad-regimen lämnat, utan att de också skyddar minoriteter i Syrien.
Syrian Observatory for Human Rights uppgav den 22 mars att antalet människor som har dödats och avrättats av regimen sedan början av mars har ökat till 1 614. Dessutom finns det ett stort antal försvunna personer vars öde fortfarande är okänt, liksom många lik på sjukhus vid den syriska kusten, vars familjer inte har tagit vara på dem. Uppgifter finns om massgravar och mängder av lik som hittats utkastade över raviner och bergssluttningar.
Samtidigt ökar Turkiet sitt engagemang i Syrien och Israel misstänker att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har som strategiskt mål att återställa det osmanska riket och därför vill bygga en sunni-jihadistisk front mot Israel i södra Syrien.
Turkiets underrättelsechef İbrahim Kalın besökte Damaskus omedelbart efter Assad-regimens fall, bad i Umayyad-moskén och mötte Syriens nya ledare, Ahmad al-Sharaa. Turkiet har deklarerat sin avsikt att träna en ny syrisk armé och när Hakan Fidan, Turkiets utrikesminister besökte Damaskus strax innan jul sa han att Turkiet kommer att hjälpa till att ”förena alla krafter” under ett ledarskap som kräver avskaffandet av en oberoende kurdisk autonomi i landet.

Extrema sunni-muslimer

När Irans inflytande nu har decimerats i Syrien har istället extrema sunnimuslimer nära Muslimska brödraskapet tagit över makten. Erdogan har vid flera tillfällen gett stöd till Muslimska brödraskapet, han stöttade Egyptens avsatte president Mohammed Morsi 2013 och höga ledare inom terrorgruppen Hamas har kunnat etablera sig på turkisk mark och styrt terroroperationer därifrån. Turkiet har även allierat sig med Qatar i stödet för Muslimska brödraskapet och Hamas.
Erdogan har vid upprepade tillfällen betonat sin önskan att utöka Turkiets inflytande och hävdar att Turkiet är ”större än sitt nuvarande territorium” och att det är engagerat i ett ”historiskt regionalt uppdrag.” Erdogan ser därför Syrien som ett intresseområde, där ottomansk närvaro ska återinföras. Under december 2024 förklarade Erdogan i ett tal att ”Tålamod kommer att ge oss seger”, som svar på den folkmassa som skanderade, ”Ta oss till Jerusalem”. Erdogan har även hävdat att han vill ”befria al-Aqsa”.
Enligt flera rapporter planerar Turkiet att etablera flera baser i Syrien för det turkiska flygvapnet. Landet har dessutom transporterat trupper och militär utrustning till Minaqs militärflygplats i norra Syrien – cirka 35 km norr om Aleppo och cirka 13 km söder om den turkiska gränsen – för att hjälpa Syrien att övervaka och kontrollera sitt luftrum. Ett scenario där turkiska flygvapnet opererar i syriskt luftrum mot israeliska flygvapnets militärplan är därför inte omöjligt.
Israel kommer alltså behöva lära sig hur man opererar militärt i Syrien i närvaro av turkiska styrkor, precis som Israel gjorde under den ryska närvaron.