BDS-personer bakom Netflix palestinska berättelser
Filmdistributören Netflix meddelade nyligen att de släpper 32 filmer i kategorin ”Palestinian Stories”. Kategorin innehåller filmer som har producerats av BDS-supportrar.
Nio av tio av de palestinska filmerna som visas upp av Netflix regisserades av BDS-supportrar. Skärmdump: Netflix
En talesperson för Netflix bekräftade för Jerusalem post att en del av innehållet, som den Oscarsnominerade kortfilmen ”The Present av Farah Nabulsi” – som redan var tillgänglig på Netflix – har omplacerats till kategorin ”Palestinian Stories”. Kategorin har väckt kritik från israeler som väcker frågor om huruvida det bryter mot företagets riktlinjer att släppa filmer i Israel av regissörer som stödjer BDS-rörelsen – som förespråkar en kulturell och ekonomisk bojkott av Israel. Den israeliska icke-statliga organisationen Im Tirtzu har undersökt regissörerna för filmerna inom Netflix kategori ”Palestinian Stories” och fann att av de 19 regissörer som gjorde filmerna har minst 15 uttryckt sitt stöd för BDS. Trots sitt stöd till bojkott-rörelsen har dessa regissörer inte nekat till eller uttryckt en invändning mot att filmerna visas på den israeliska Netflix-tjänsten, skriver Jerusalem post. Ameen Nayfeh, regissör för en av filmerna som ingår i Palestinian Stories, sa till Reuters att han var glad att de publicerades i Israel: ”Det är därför vi gör filmer, eftersom vi vill att våra berättelser ska resa, vi vill att folk ska veta om oss. Nu när du skriver Palestina i sökknappen på Netflix kommer du att se många olika titlar som du kan titta på. Förut, när jag skrev Palestina, fick jag israeliska titlar.”
Uppmanar till bojkott
Tidigare i år undertecknade Nayfeh och ett antal av Netflix regissörer ett uttalande som svar på Gaza-kriget i maj, där de uppmanade regeringarna att ”kapa handel, ekonomiska och kulturella relationer med Israel” och kalla Israel ”en apartheidregim.” Sedan lanseringen har Netflix investerat i dussintals israeliska titlar och släppte nyligen ett officiellt uttalande på Twitter och Instagram som beskriver dess ståndpunkt mot antisemitism: ”Vi står enade mot antisemitism i alla dess former, inklusive den oroande ökningen av hatbrott och förnekelse av Förintelsen. Vi får aldrig glömma det skrämmande kapitlet i mänsklighetens historia”. Bojkott-rörelsen BDS har av den tyska Förbundsdagen klassats som antisemitisk. I en resolution som tyska parlamentariker antagit fastställdes att vissa BDS-slagord påminde om Nazi-tysklands propaganda ”Köp inte från judarna”. Även en stor majoritet i USA:s representanthus röstade för ett fördömande av BDS-rörelsen. Resolutionen menade att BDS-rörelsen ”underminerar möjligheten för en förhandlingslösning… genom att uppmuntra palestinierna att avstå från förhandlingar och istället förlita sig på internationella påtryckningar.”