Tyst om förföljda kristna palestinier

Kristna håller på att drivas bort från Mellanöstern på grund av förföljelse från muslimska regimer och terrorgrupper. De få kristna som finns kvar i Gaza och Västbanken har, för att undvika förföljelse, anammat tanken på att Gud har förkastat det judiska folket, precis som Deutsche Christen i Nazityskland på 1930-talet, som av rädsla för regimen tog bort alla hänvisningar till judar sina bibelöversättningar.

I Jesu födelsestad Betlehem har andelen kristna minskat från 86 procent till fem procent på 75 år. Anledningen är densamma som i övriga Mellanöstern; muslimsk intolerans och förföljelse. Foto: Commons wikimedia.

Kristna är världens mest förföljda grupp. Varje år publicerar Open Doors rapporten World Watch List som anger de 50 länder i världen där förföljelsen mot kristna är som allra värst. Ett drygt fyrtiotal av dessa 50 länder där kristna förföljs som mest är muslimska och/eller har muslimska terrorgrupper som utför massakrer på kristna.
Situationen är värst i Mellanöstern och i Nordafrika. Länder som Somalia, Libyen, Eritrea, Jemen, Nigeria Pakistan, Sudan, Iran, Afghanistan, Syrien Saudiarabien, Mali och Algeriet ligger alla bland de 15 värsta länderna i världen när det gäller religionsförföljelse.
För 20 år sedan utgjorde den kristna befolkningen i Irak uppemot 2 miljoner, men lokala ledare antydde att det år 2022 fanns 150 000 kristna kvar. Andra menar uppemot 300 000.
Antalet kristna i Syrien har på drygt tio år minskat från 1,5 miljoner till 300 000. Och i Nigeria dödas varje år fler kristna av muslimska extremister än i hela övriga världen tillsammans.
Hur är det då med Gaza och Västbanken? År 1950 var 86 procent av invånarna i Betlehem med omnejd kristna. I dag har den andelen sjunkit till fem procent. Anledningen är densamma som i övriga Mellanöstern; muslimsk intolerans och förföljelse.

Kristna i livsfara

Sedan Hamas tog över i Gaza år 2007 är det förenat med livsfara att vara kristen i Gaza. Rami Khader Ayyad var en palestinsk kristen bokhandlare som kidnappades och dödades av ”okända” gärningsmän i Gaza City redan den 7 oktober 2007. Han var chef för den enda kristna bokhandeln på Gazaremsan samt var chef för protestantiska bibelsällskapet. Bokhandeln hade varit måltavla för flera attacker tidigare, inklusive bombdåd och mordbrand.
De kristna som ändå bestämmer sig för att vara kvar i Västbanken och Gaza tvingas förhålla sig till brutala regimer för att slippa förföljelse. Det är anledningen till att ersättningsteologin – tanken att Gud har förkastat det judiska folket – fått ett starkt fäste i den spillra av kristenhet som fortfarande finns kvar.
Detta skedde även i Nazityskland på 1930-talet, då de statskontrollerade kyrkorna tog bort alla hänvisningar till judar i tyska bibelöversättningar. Deras teologi beskrev Jesus som en arier, förnekade juden Paulus auktoritet, erkände nazismens euthanasiprogram och 1933 fråntog andra än ”arier” rätten att verka i kyrkan.

Antisemitiskt uttalande

Den 7 oktober 2024, ett år efter Hamas massaker i södra Israel uttalade sig följaktligen Kairos Palestine – som skrev dokumentet Kairos som präglas av ersättningsteologi – mycket kritiskt mot Israel och utelämnade all sympati för israeler som drabbades av det värsta massakern sedan andra världskriget.
I det djupt antisemitiska uttalandet anklagade de Israel för etnisk rensning och illegal ockupation, samt beskrev den judiska staten som en öppet rasistisk apartheidregim som accelererat folkmord på det palestinska folket, finansierat till stor del av den amerikanska administrationen och möjliggjort av västmakterna. Kristendomshatare som Hizbollah, Hamas, Huthi och Iran nämndes inte alls.
”Kairos Palestina har länge varnat för att palestinska kristna nästan utrotas i deras hemland – i Gaza och i hela Palestina. Vi har slagit larm, vi har skrivit uttalanden, vi har rest runt i världen för att dela vårt vittnesbörd. Vad mer måste vi göra för att väcka din uppmärksamhet och handling?!!”