Miljontals såg Netanyahus FN-tal

Videon med premiärminister Benjamin Netanyahus tal i FN i New York i slutet av september fick närmare 1,3 miljoner visningar på Israel National News, 694 000 visningar på Forbes, 750 000 visningar på ABC News och drygt 432 000 visningar CBN News.

– Efter generationer där vårt folk slaktades, slaktades samvetslöst och ingen höjde ett finger till vårt försvar, har vi nu en stat, sade Netanyahu i FN:s generalförsamling. Foto: UN Media.

Netanyahu höll sitt tal till FN samma dag som Hizbollahs ledare Nasrallah eliminerades i Libanon. Talet återsändes inte i de flesta muslimska länder, eller i andra diktaturer där yttrandefriheten är begränsad – som Kina och Nordkorea. I dessa länder blev istället nyheten att deras egna länders FN-ambassadörer lämnade generalförsamlingen när Israels premiärminister inledde sitt tal.
Netanyahus tal ledde även till en våg av antisemitiska utspel på sociala medier, där Netanyahu och Israel jämfördes med Hitler och Nazi-tyskland.
Israels premiärminister inledde med att säga att han inte hade för avsikt att komma till FN i år.
– Men efter att jag hörde lögnerna som riktades mot mitt land av många av talarna från detta podium, bestämde jag mig för att komma hit… för att tala för mitt folk…
Netanyahu betonade att Israel söker fred, att Israel har slutit fred och kommer att sluta fred igen.
– Ändå står vi inför vilda fiender som söker vår förintelse, och vi måste försvara oss mot dem…
Han påminde om sitt tal i FN för ett år sedan då han sade att världen står inför samma tidlösa val som Moses presenterade inför Israels folk, på sin väg in i det utlovade landet.

Testamentera välsignelse

– Moses berättade för oss att våra handlingar skulle avgöra om vi testamenterar en välsignelse eller en förbannelse till framtida generationer. Och det är valet vi står inför idag: förbannelsen av Irans oförtröttliga aggression eller välsignelsen av en historisk försoning mellan arab och jude.
– Men så kom förbannelsen den 7 oktober. Tusentals iranskstödda Hamas-terrorister från Gaza bröt in i Israel i pickuper och på motorcyklar, och de begick ofattbara illdåd. De mördade brutalt 1 200 människor. De våldtog och lemlästade kvinnor. De halshögg män. De brände spädbarn levande. De brände hela familjer levande – spädbarn, barn, föräldrar, farföräldrar.…
– Israel tvingades snart att försvara sig på ytterligare sex krigsfronter organiserade av Iran… När Israel försvarar sig mot Iran i detta sjufrontskrig, kunde gränserna mellan välsignelsen och förbannelsen inte vara tydligare.

Moralisk fläck

Benjamin Netanyahu beskrev FN:s agerande mot den judiska staten som en moralisk fläck.
– Men för palestinierna är detta FN:s mörkerhus hemmaplan. De vet att i detta träsk av antisemitisk galla finns det en automatisk majoritet som är villig att demonisera den judiska staten för vad som helst. I detta anti-israeliska ”platta jord-samhälle” kan alla falska, besynnerliga anklagelser få majoritet, sade han inför generalförsamlingen.
– Under det senaste decenniet har det antagits fler resolutioner mot Israel i denna sal, i FN:s generalförsamling, än mot hela världen tillsammans. Faktiskt mer än dubbelt så många. Sedan 2014 har detta organ fördömt Israel 174 gånger. Den fördömde alla andra länder i världen 73 gånger. Vilket hyckleri. Vilken dubbelmoral. Vilket skämt.
– Tills Israel, den judiska staten, behandlas som andra nationer, tills detta antisemitiska träsk har tömts, kommer FN att ses av rättfärdiga människor överallt som inget annat än en föraktfull fars.

Antisemitism i FN

– Och med tanke på antisemitismen i FN borde det inte förvåna någon att åklagaren vid ICC, ett av FN:s anslutna organ, överväger att utfärda arresteringsorder mot mig och Israels försvarsminister, de demokratiskt valda ledarna i den demokratiska staten Israel.
– ICC-åklagarens brådska att döma, hans vägran att behandla Israel med dess oberoende domstolar på det sätt som andra demokratier behandlas, är svårt att förklara med något annat än ren antisemitism, fortsatte Netanyahu och menade att de verkliga krigsförbrytarna inte finns i Israel.
– De är i Iran. De finns i Gaza, i Syrien, i Libanon, i Jemen. De av er som står med dessa krigsförbrytare, de av er som står med ondska mot det goda, med förbannelse mot välsignelsen, de av er som gör det borde skämmas över er själva. Men jag har ett budskap till dig: Israel kommer att vinna denna strid. Vi kommer att vinna den här kampen eftersom vi inte har något val.
– Efter generationer där vårt folk slaktades, slaktades samvetslöst och ingen höjde ett finger till vårt försvar, har vi nu en stat. Som Samuels bok säger i Bibeln: ”Israel kommer inte att vackla i evighet”. I det judiska folkets episka resa från antiken, i vår odyssé genom stormen och omvälvningarna i modern tid, har det gamla löftet alltid hållits och det kommer att gälla för alla tider…