En vibrerande demokrati i ett hav av diktaturer

Trots Israels utsatta och utmanande situation – där en rad diktaturer och terrorgrupper vill utplåna den judiska staten – är Israel till skillnad från sina grannländer ett land med demokratiska val, pressfrihet, yttrandefrihet och ett fristående rättssystem.

Protester mot premiärminister Benjamin Netanyahus regering runt Habima-torget i Tel Aviv i januari 2023. Foto: Commons wikimedia

Israel är till skillnad från andra länder i Mellanöstern en vibrerande demokrati med demonstrationer, demokratiska val, livlig debatt, fri åsiktsbildning, privat äganderätt och ett oberoende rättssystem. I mediernas rapportering beskrivs till och med demokratins grundbultar som något negativt.
Mediebilden av Israel utgår ofta från att landet är splittrat och att alla landets medborgare är missnöjda med sina beslutsfattare.
Mediernas antiisraeliska – för att inte säga antisemitiska – inställning där judar, israeler och beslutsfattare i Israel mäts med en helt annan måttstock än omgivande diktaturer, terrorgrupper och folkmördare, göder fördomar och judehat.
Sansade argument som israeliska beslutsfattare redovisar som utgångspunkt för sina beslut kommer sällan med i nyhetsrapporteringen, istället får kritiker framföra sina synpunkter utan att bli motsagda. Så är det inte med rapporteringen från de diktaturer som omger Israel.

Hundratusentals flyktingar till Sverige

Vem har hört, sett eller läst medierapporter om Israels grannland Syrien, trots att hundratusentals syriska flyktingar sökte sig till Sverige från 2014 och framåt? Den helt grundläggande journalistiska frågan – varför de är här i Sverige – har sällan ställts.
I Syrien har president Bashar al-Assad Assad koncentrat makten inom sin närmsta familj och ytterligare begränsat de mänskliga rättigheterna i landet under det trettonåriga inbördeskriget som inleddes 2011. Under tiden som Assad har befäst sin diktatur har Israel haft sju (!) demokratiska och fria val där omkring två miljoner israeliska araber har rösträtt.
Det är fler demokratiska val än vad som hållits i övriga Mellanöstern under samma period. Är man arab och vill ha demokrati och rösträtt ska man alltså bo i Israel.

Existentiellt hot

Israel har klarat att upprätthålla sin demokrati i hårt pressade situationer där de omgivande länderna vid flera tillfällen har angripit den judiska staten. Medier bortser ofta från detta existentiella hot som Israel under decennier har utsatts för.
Precis som Hitler på 1930-talet menade att den judiska närvaron i Europa var det enskilt största problemet på den europeiska kontinenten, menar islamister i Turkiet, Iran och Syrien, liksom terrorgrupperna Hamas, Hizbollah och Huthi att närvaron av den judiska staten Israel är det enskilt största problemet i Mellanöstern.