Muslimsk krigsretorik mot Israel återupprepas

Turkiet, Iran, Syrien, Hamas, Hizbollah och Huthi säger att man vill utplåna Israel och att hela området egentligen är muslimskt. Retoriken är inte ny, varje arabiskt/muslimskt krig mot Israel har föregåtts av hätsk propaganda om att eliminera den judiska staten.

Syriens president Nureddin al-Atassi (till vänster) skakar hand med Egyptens president Gamal Abdel Nasser (till höger), med försvarsminister Hafez al-Assad i centrum. Foto: Commons Wikimedia

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan sa under ett partimöte i slutet av juli i år att Turkiet kan komma att gå in i Israel på samma sätt som man tidigare gjort i Libyen och Nagorno-Karabach, rapporterade Reuters.
– Precis som vi gick in i Karabach, precis som vi gick in i Libyen, kan vi göra något liknande mot dem, sa han under mötet.
Turkiets bundsförvant, terrorgruppen Hamas, är övertydlig med sitt mål att förinta Israel.
– Jag hoppas att tillståndet av krig med Israel kommer att bli permanent vid alla gränser och att arabvärlden kommer att stå med oss, sade Hamas talesperson Taher El-Nounou till The New York Times i november förra året.
Och redan den 24 oktober förra året lovade Ghazi Hamad i Hamas politbyrå att om den Hamas får chansen kommer massakern från 7 oktober att upprepas många gånger tills Israel har utrotats.
– Israel är ett land som inte har någon plats… Vi måste ta bort det eftersom det utgör en säkerhetsmässig, militär och politisk katastrof för den arabiska och islamiska nationen. Vi skäms inte för att säga detta, sade han till den libanesiska TV-kanalen LBC.

Vill utplåna Israel

Ali Khamenei, Irans högsta ledare, sade den 24 maj att ”det gudomliga löftet att eliminera den sionistiska enheten kommer att uppfyllas och vi kommer att se dagen då Palestina kommer att stiga från floden till havet.”
Även Hizbollah har elimineringen av staten Israel som ett av sina främsta mål. Palestinska Islamic Jihad (PIJ) har uttryckligen sagt att man vill tillintetgöra staten Israel och ser terroristattacker som ett sätt att försvaga Israel och lägga grunden för en islamisk arabisk armé som kan utplåna Israel.
Även Al-Qaida har vid upprepade tillfällen uttalat att Israel ska förstöras. Houthirörelsens slogan lyder: ”Allah är den störste, Död åt Amerika, Död åt Israel, Förbannelse över judarna, Seger åt Islam”. Under Israels krig mot Hamas har Houthi-rörelsen sagt att de kommer att fortsätta attackera tills Israel försvinner.
Den 26 augusti talade Syriens diktator Bashar Al-Assad om ”den kriminella sionistiska armén” och beskrev Israel som ett västerländskt ”kolonialt projekt”, som faller när Israel faller.

Liknande hets

Denna krigsretorik från muslimska terrorgrupper och envåldshärskare är inte ny. Liknande hets mot judar har föregått varje arabiskt-muslimskt krig mot Israel, som inför sexdagarskriget som bröt ut 5 juni 1967.
– Vårt grundläggande mål kommer att vara att förstöra Israel. Det arabiska folket vill slåss… vi förpliktar oss att vara redo att inleda ett allmänt krig med Israel, fortsatte Nasser den 27 maj 1967 som dagen därpå påpekade att han inte kommer att acceptera någon… samexistens med Israel.
Efter att ha undertecknat en försvarspakt med Jordaniens kung Hussein sade Nasser den 30 maj 1967:
”Egyptens, Jordaniens, Syriens och Libanons arméer står redo vid Israels gränser. . . . att möta utmaningen, samtidigt som vi har arméerna från Irak, Algeriet, Kuwait, Sudan och hela den arabiska nationen bakom oss.”
Egyptens statliga radio sände ett uttalande den 22 maj 1967 om att ”det arabiska folket är fast beslutna att utplåna Israel från kartan” och den 25 maj 1967 om att ”miljoner araber … förbereder sig för att spränga alla Amerikas intressen, alla Amerikas installationer och hela din existens, Amerika.”

Vill utplåna

Iraks president Abdel Rahman Aref sade den 31 maj 1967: ”Israels existens är ett misstag som måste rättas till. Detta är vår möjlighet att utplåna den vanära som har funnits hos oss ​​sedan 1948. Vårt mål är tydligt – att utplåna Israel från kartan.”
Ahmed Shukairy, ordförande för Palestina Liberation Organization (PLO), uttryckte den 1 juni 1967 – i en situation där Egypten hade ockuperat Gaza och Jordanien hade annekterat Judéen och Samarien (Västbanken) i nästan två decennier – att ”Vi ska förgöra Israel och dess invånare och vad gäller de överlevande – om det finns några – är båtarna redo att deportera dem.”
Syriens försvarsminister Hafez Assad, som sedan tog makten via en militärkupp och som är far till Syriens nuvarande diktator, sade den 20 maj 1967 att Syriens styrkor är ”beredda att inte bara slå tillbaka aggressionen, utan att initiera själva befrielseakten och att explodera den sionistiska närvaron i det arabiska hemlandet… Jag som militär tror att det är dags att gå in i en förintelsestrid.”
Algeriets premiärminister Houari Boumedienne betonade i sin tur att ”Fosterlandets frihet kommer att fullbordas genom förstörelsen av den sionistiska enheten och utvisningen av amerikanerna och britterna från regionen.”