Hamas dödskult betalar sig bra

Hamas-ledaren Ismail Haniyas strategi att medvetet offra civila palestinier i kriget mot Israel har lönat sig. Medier blundar helt för terrorgruppens användning av civila som mänskliga sköldar och när Haniya dog i slutet av juli hade han en förmögenhet på fyra miljarder dollar.

Vi behöver blodet av kvinnor, barn och äldre, sade Hamas-ledaren Ismail Haniya efter 7:e oktober-massakern. Medier blundar för att terrorgruppens ledare medvetet offrar civila och samtidigt berikar sig själva på biståndsmedel och donationer. Foto: Council.gov.ru

Hamas-ledaren Ismail Haniya, som bodde i Qatar, dödades av Israel när han besökte Iran i samband med installationen av den nye presidenten Masoud Pezeshkian i slutet av juli.
Isamil Haniyeh sade i ett tal den 26 oktober 2023 i Mayadeen Network (Libanon) och andra TV-nätverk: ”Blodet från kvinnorna, barnen och de äldre […] vi är de som behöver detta blod, så det väcker inom oss den revolutionära andan, så det väcker beslutsamhet hos oss.”
I juni avslöjade Washington Post Hamas-ledaren Yahya Sinwars brutala beräkning: Civil blodsutgjutelse kommer att hjälpa Hamas. Sinwars korrespondens med landsmän och medlare visade att han är säker på att fler palestinska civila dödsfall är till hans fördel.
Hamas har systematiskt använt UNRWA:s skolor och lokaler för att barrikadera sig och etablera militärbaser. Medan Israel använder sin militära kapacitet för att skydda civilbefolkningen, använder Hamas civilbefolkningen för att skydda sin militära infrastruktur.
Hamas och UNRWA:s symbiosliknande relation i Gaza kan fortsätta eftersom medier i väst konsekvent blundar för den uppenbara kopplingen.

Skolböcker hyllar martyrskap

Dödskulten och hyllandet av martyrskap på Gaza etableras i unga år. Organisationen UN Watch har efter Hamas massaker den 7 oktober förra året citerat dussintals inlägg i sociala medier från UNRWA-anställda som ”glorifierar terrorism, uppmuntrar martyrskap, demoniserar israeler och hetsar till antisemitism.”
IMPACT-se, en organisation som granskar skolböcker och läroplaner så att de överensstämmer med UNESCO:s normer för fred och tolerans, avslöjade i november 2023 dokumenterad antisemitism, uppmuntran till martyrskap och våldsam jihad, samt radering av Israel i läroböcker används i UNRWA:s skolor.
Folkrätten slår fast att i krig upphör platser som skolor och sjukhus att betraktas som civila objekt om de används i krigsföringen och att de då blir att betrakta som militära mål. Det är i denna kontext som självmordsbombare och användningen av sjukhus som militärbaser ska ses.

Lönsam strategi

Ismail Haniya Qatar lämnade efter sig en förmögenhet på fyra miljarder dollar. Medan den palestinska befolkningen lider och svälter, lever Hamas högsta ledarskap nämligen ett lyxliv i exil.
”De tre högsta ledarna inom Hamas har genom åren ackumulerat ett personligt kapital på 100 miljarder kronor. Det har de skaffat sig genom beskattning och tullavgifter av varor till Gaza, biståndsmedel och donationer från utlandet” skrev terrorforskaren Magnus Ranstorp i Svenska Dagbladet i slutet av förra året.
Redan för 20 år sedan hade internationella bidrag i miljardklassen via gigantisk korruption gjort att Arafat i mars 2003 blev rankad av affärstidningen Forbes som den sjätte rikaste personen i världen i kategorin ”kungar, drottningar och despoter”. Arafats förmögenhet bedömdes då till 300 miljoner dollar, drygt 3 miljarder kronor.