Svenska medier mörkade UNRWA:s terrorkoppling

När nu UNRWA sparkat nio anställda för misstänkt delaktighet i Hamas massaker den 7 oktober förra året sätts svensk medierapportering i blixtbelysning.
”Inga bevis för anklagelser mot UNRWA” rapporterade Tidningarnas Telegrambyrå (TT) i april, vilket spreds som en löpeld i Sveriges nyhetsmedier. TT tvingades efter några dagar till en rättelse, som inte alls gavs samma medieutrymme.

Aftonbladet var en av de tidningar som publicerade TT felaktiga artikel som försvarade UNRWA. Skärmdump: Aftonbladet 23 april 2024

En felaktig tolkning av en granskning av UNRWA fick stor spridning i svenska medier i april tack vare en felaktig TT-artikel.
Bakgrunden var en utredning av UNRWA ledd av Frankrikes tidigare utrikesminister Catherine Colonna, som betonade att de påstådda terrorkopplingarna ska utredas av en separat intern FN-rapport.
– Det är en snedvriden rapportering, sade terrorforskaren Magnus Ranstorp i en kommentar till TT:s rapportering, vilket fick TT att beklaga olyckliga formuleringar och skicka ut en rättad artikel.
– Att Israel har inte lämnat in bevis för Hamaskopplingar till UNRWA innebär inte att det inte finns några bevis. Det är två helt olika saker, betonade Magnus Ranstorp och hänvisade till att rapportens uppgift inte alls var att granska terrorkopplingar utan att kontrollera att UNRWA:s regelverk och säkerställa att organisationens kontrollfunktioner fungerar.
Magnus Ranstorp hänvisade till Frankrikes utrikesminister Catherine Colonna som lett arbetet med rapporten. Colonna betonade på en presskonferens när rapporten presenterades att de påstådda terrorkopplingarna ska utredas av en separat intern FN-rapport och att UNRWA inte alls har påstått att det inte finns några bevis för terrorkopplingar.
Att Israel inte försett UNRWA uppgifter är väldigt olika saker, betonade hon.
Magnus Ranstorp menade att UNRWA inte bör fortsätta i sin nuvarande form och att organisationens lokalanställda har en stark förankring till Hamas.

TT ändrade sig

När TT fick ta del av Ranstorps reaktion valde nyhetsbyrån att backa.
– Texten borde ha formulerats annorlunda. Vi har därför skickat ut en rättad version, där det framgår att utredningen endast slår fast att Israel inte har presenterat några bevis för de påstådda kopplingarna mellan Unrwa och terrorstämplade islamistgrupper i Gaza, förklarade Pontus Ahlkvist, utrikeschef på TT.
– Att, som vi gjorde, formulera det som att det inte finns något som tyder på sådana kopplingar blir en betydelseglidning. TT är oerhört mån om en balanserad bevakning av Israel-Palestina-konflikten i allmänhet och Gazakriget i synnerhet, och jag beklagar de olyckliga formuleringarna, tillade han.
Medan den ursprungliga och felaktiga artikeln fick stor spridning i svenska medier, fick den rättade artikeln inte alls samma medieutrymme utan gick i stor utsträckning obemärkt förbi eftersom redaktionerna då var upptagna av helt andra nyheter.