Trendbrott i svensk Israelpolitik
Tio riksdagsledamöter från Sverige besökte Israel under en hel vecka i månadsskiftet augusti-september. Delegationen, som bestod av över hälften av regeringspartiets kristdemokratiska 19 riksdagsledamöter, fick möjlighet att träffa både Israels premiärminister och utrikesminister.
– Jag är glad att se att det är en förändring i den svenska politiken, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under det 40 minuter långa mötet med 10 svenska parlamentariker. Foto: Government Press Office
På måndagen den 28 augusti välkomnades de svenska parlamentarikerna till Benjamin Netanyahus kansli och fick möta Israels premiärminister i ett 40 minuter långt, historiskt, möte.
– Jag vill tacka er för ert stora och uthålliga stöd för Israel. Jag är glad att se att det är en förändring i den svenska politiken, sade Netanyahu och betonade att det var på tiden.
– Inte bara för de israelisk-svenska relationerna utan också för Sverige Jag tror att våra relationer kan leda till stora resultat på en mängd olika områden. Och jag tror att detta är en viktig början, fortsatte han.
Under mötet lovade Kristdemokraterna från Sverige att verka för att Sverige ska flytta sin Israelambassad till Jerusalem och att den svenska finansieringen av FN-organet UNRWA (United Nations Relief and Work Agency for Palestine Refugees in the Near East) ska upphöra så att ansvaret för de palestinska flyktingarna överförs till UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees).
En annan fråga man samtalade om var arbete mot antisemitism.
– Sverige har precis öppnat ett Förintelsemuseum, sade Mikael Oscarsson och påminde om Sveriges arbete mot antisemitismen både i Sverige och internationellt.
Stor uppmärksamhet
Premiärminister Netanyahu svarade med att hänvisa till den svenske diplomaten Raoul Wallenbergs räddningsaktion av tiotusentals judar under andra världskriget, en aktion som han menar binder ihop Sverige och Israel.
Delegaternas veckolånga besök i Israel fick stor uppmärksamhet i israeliska medier och Sveriges förre försvarsminister Peter Hultqvist från Socialdemokraterna skrev i en av Sveriges största morgontidningar Svenska Dagbladet att besöket innebar en ”ny kurs i Israelfrågan”.
Relationerna mellan Israel och Sverige försämrades allvarligt när Sverige som enda land i EU – förutom Cypern (1988) och en handfull kommunistdiktaturer i Östeuropa innan Sovjetimperiet föll 1991 – erkände Palestina utan att ställa motkrav år 2014.
Relationerna försämrades ytterligare när utrikesminister Margot Wallström år 2016 kritiserade Israel för att i sin kamp mot terrordåd använda ”utomrättsliga avrättningar”. Samma år tecknade Sverige och Iran ett lukrativt handelsavtal just som en ny rapport från Business Sweden förutspådde att Sveriges export till Iran snart kan öka till mellan 15 och 20 miljarder kronor om året.
I början av 2017 gjorde en rad kvinnliga representanter för den svenska regeringens feministiska utrikespolitik en uppmärksammad resa till Iran, där de mötte Irans religiösa ledarskap iklädda muslimska slöjor.
Hotades av Hizbollah
Iran stödjer en rad Israelfientliga terrorgrupper i Israels närhet, bland annat Hizbollah i Libanon, som i slutet av juli hotade Sverige med attentat med anledning av de koranbränningar som utförts i Stockholm på senare tid. I början av augusti utfördes ett misslyckat attentat mot Sveriges ambassad i Beirut, som enligt bedömare utfördes av Hizbollah.
Direkt efter de svenska delegaternas möte med Netanyahu besökte Kristdemokraterna även det israeliska utrikesdepartementet och utrikesminister Eli Cohen, som inledde med att tacka för vänskap och stöd. Han konstaterade att de senaste två åren har inneburit en väldigt positiv utveckling av relationerna mellan de båda länderna.
– Jag var väldig glad över att få besöka ert land för några månader sedan för att utveckla våra relationer, sade han.
Den kristdemokratiska riksdagsgruppen träffade under besöket i Israel även oppositionspolitikern och ordföranden för Knessets vänförening Israel-Sverige, Naama Lazimi från Labor.