Israel firade 75 år av självständighet
Under det judiska folkets diaspora, medan olika nationer och imperier ockuperade Israel, har längtan att återvända till landet varit i fokus för det judiska folket. Den 26 april var den 75:e gången som Israel firade sin självständighet sedan den judiska staten återuppstod i det område där det judiska folket har bott i 4 000 år.
Israels flygvapen genomför alltid en flygshow varje år på självständighetsdagen. Foto: IDF
Israels självständighetsdag firas på årsdagen av upprättandet av staten Israel, som enligt den hebreiska kalendern skedde den 5:e dagen i månaden Iyar.
Årets firande inleddes på tisdagskvällen den 25 april, omedelbart efter avslutningen av minnesdagen för de fallna soldaterna och terrorismens offer, då statens flagga hissades från halv stång vid en nationell ceremoni på berget Herzl.
Självständighetsdagen var fylld med festligheter och firanden inklusive picknick, grillning, familjesammankomster och resor i naturen. Balkonger, bilfönster och framsidan av butiker hade fler israeliska flaggor än vanligt.
Snart 10 miljoner
Statistiska centralbyrån i Israel meddelade på tröskeln till Israels 75-årsjubileum att Israels befolkning uppskattas till 9,757 miljoner – nästan tolv gånger den befolkning som fanns vid statens upprättande 1948 då 806 000 bodde i landet. Judar utgör idag 73,5 procent av befolkningen, araber 21,0 procent och övriga 5,5 procent. Cirka 75 procent av den judiska befolkningen består idag av infödda israeler, och mer än hälften av den gruppen är minst andra generationens israeler, skriver Israels regering på sin hemsida.
Sedan staten grundades har över 3,3 miljoner invandrare anlänt till Israel. Som ett resultat växte andelen judar som bor i Israel i jämförelse med den totala judiska befolkningen i världen från sex procent på landets ettårs-jubileum till 44 procent på det 75:e jubiléet.
1948 var det bara Tel Aviv-Jaffa som hade mer än 100 000 invånare. Idag finns det 14 städer i Israel med en befolkning på över 100 000, och sex andra med över 200 000 invånare: Jerusalem, Tel Aviv-Jaffa, Haifa, Rishon Lezion, Ashdod och Petah Tikva.
Farlig polarisering
När Israel förklarade sig självständigt 1948, i efterdyningarna av andra världskriget och förintelsen, var Tel Aviv en liten stad med låga bostäder.
Idag, där det en gång fanns sanddyner, finns det nu skyskrapor med några av världens rikaste högteknologiska företag.
Och den lilla ihopsamlade armén som osannolikt avvärjde mycket större arabiska styrkor under de efterföljande krigen anses nu vara en av de mer sofistikerade försvarsmakterna i världen.
Inför landets 75-årsjubileum varnade Israels president Isaac Herzog för att den hårda debatten om Israels riktning under de senaste månaderna är ett slående exempel på hur alienation mellan olika grupper, och polariseringen som pågått i flera år ”blir frätande och försvagar pelarna som håller ihop vår nation”.
Existentiellt hot
”Jag är övertygad om att det inte finns något större existentiellt hot mot vårt folk än det som kommer inifrån: vår polarisering och alienation från varandra.”, sade han enligt CNN och syftade på splittringen mellan anhängare och motståndare till premiärminister Benjamin Netanyahus planer på att omforma maktbalansen mellan parlamentet och rättssystemet.
Splittringen visade sig på födelsedagen. Militärers familjer bad ministrarna att inte besöka kyrkogårdar och hålla sina sedvanliga tal. Benjamin Netanyahu, premiärministern, vädjade till sörjande att inte häckla regeringens koalitionsmedlemmar. Alla lyssnade inte på honom: det blev bråk vid ett minnesmärke i Beer-Sheba, där Itamar Ben-Gvir, den högerorienterade säkerhetsministern, talade. Oppositionsledaren Yair Lapid bojkottade den officiella självständighetsdagen, skriver The Economist som menar att det borde ha funnits mycket att hurra för vid solnedgången den 25 april, då israeler markerade 75-årsdagen av landets grundande 1948.
Säkerhet och välgång
Ett land grundat mitt i krig och nöd för mindre än ett sekel sedan är idag rikare än många västländer och säkrare än någonsin, konstaterar tidningen som menar att det är omöjligt att prata om de senaste 75 åren utan att tala om Netanyahu, som har regerat i en femtedel av den tiden.
”Sedan 2009, när han började sin längsta period som Israels ledare, har 136 civila israeler dödats av palestinier – jämfört med 269 bara 2002, vid höjdpunkten av den andra intifadan (upproret). I takt med att säkerheten förbättrades, har ekonomin också blivit bättre. BNP per person har vuxit med 34 procent sedan 2009, vilket är snabbare än USA och Tyskland”, skriver The Economist.