Olivträdet i högtid och fest
Skolbarn i Israel planterar varje år upp till en halv miljon träd under högtiden Tu BiShvat. Olivträdet – ett av sju bibliska träd/växter som nämns i 5 Mos 8:8 – är ett av de träd som planteras.
Olivträd i Getsemane, Jerusalem. Foto: Commons wikimedia
Tu BiShvat är en judisk högtid som inträffar den 15:e dagen i den hebreiska månaden Shevat, som i år är den 6 februari enligt den gregorianska kalendern. Högtiden, som inleds redan på kvällen dagen innan, kallas också Rosh HaShanah La´Ilanot, vilket betyder ”trädens nyår”.
På den judiska högtidsrangordningen klassificeras Tu BiShvat som helg (tillsammans med Purim och Chanukka), men inte som högtidshelg då man måste följa vissa specialbud. Jämte Chanukka är det den enda högtiden som inte firas i synagogan.
Det har under högtiden blivit tradition att äta frukter från Israel, och då speciellt av de sju frukterna som landet blivit välsignat med och att plantera träd.
Skolbarn i Israel planterar varje år upp till en halv miljon träd under Tu BiShvat. Olivträdet är ett av de träd som planteras. Olivträdet är också ett av sju bibliska träd/växter som nämns i 5 Mos 8:8 ”Det är ett land med vete och korn, med vinstockar, fikonträd och granatträd, ett land med ädla olivträd och dadlar”.
Framställer olivolja
Olivträd är ett träd som bär frukterna oliver, som bland annat används för att framställa olivolja. Trädet nämns ofta i Bibeln och blev så småningom en symbol för att det judiska folket ska slå rot i det heliga landet. Olivträdet förekommer i emblemen för staten Israel och för den israeliska försvarsstyrkan (IDF).
Olivträdet har blivit en symbol för fred, den användes vid bröllopsdagar och högtider under biblisk tid. Bibeln hänvisar ofta till olivträdet som en symbol för liv. I Jeremia 11:16 beskrivs Israels folk som ett olivträd: ”Ett grönskande vackert olivträd med härliga frukter, så kallade Herren dig.”
Central i offren
Oljan från oliverna på olivträdet var även central för offren i templet i Jerusalem. Smörjelseoljan var gjord av olja som tagits fram av stötta oliver. I templet brann det ljusstaken med olivolja. Under den judiska helgen Chanukka tänds åtta ljus i en åttaarmad ljusstake med olivolja för att påminna om återinvigningen av templet år 164 f. Kr.
När Israels kungar smordes med olja var det olivolja det handlade om. Oljan blev ett yttre tecken på att kungen blev smord med den helige Ande för att klara av denna uppgift som Gud hade gett.
Produktion av olja ställde speciella krav på rituell renhet vilket förklarar behovet av ett ritualbad.