Yad Vashem minns Förintelsen
Den 27 januari – det datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades år 1945 – är enligt ett FN-beslut från 2005 den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Yad Vashem i Jerusalem har sedan 1953 som uppgift att komma ihåg, dokumentera, forska och utbilda om Förintelsen.
Yad Vashem, som grundades år 1953 efter ett beslut av Knesset, ligger på Mount Herzl i Jerusalem. Foto: Dennis Jarvis
Yad Vashem, World Holocaust Remembrance Center, grundades år 1953 genom ett beslut av det israeliska parlamentet Knesset. Centrets huvuduppgift är att minnas de sex miljoner judar som mördades av de tyska nazisterna och deras kollaboratörer, samt påminna om förstörda judiska samhällen, om getton och om män och kvinnor i motståndsrörelser. Yad Vashem hedrar även ”de rättfärdiga bland nationerna”, personer som riskerade sina egna liv för att rädda judar under Förintelsen. Yad Vashem ligger på Mount Herzl, eller Minnesberget, i Jerusalem och består av olika museer, flera center för forskning- och utbildning, samt monument och minnesmärken. Varje år besöker omkring en miljon människor Yad Vashem och miljontals fler besöker webbplatsen, som är tillgänglig på åtta språk. ”Med ett ökat intresse över hela världen för händelserna under Förintelsen, både dess judiska och universella betydelse, och med dramatiska förändringar när det gäller grundläggande redskap för hågkomst och att hedra offer, strävar Yad Vashem ständigt efter att på ett meningsfullt sätt förmedla hågkomsten och innebörden av Förintelsen till kommande generationer”, skriver centret på sin hemsida.
Hundratals miljoner sidor
Dokumentation, personliga föremål och filmade vittnesmål från överlevande ryms i Yad Vashems toppmoderna arkiv där det finns hundratals miljoner sidor med dokumentation, fotografier, videor, audiofiler och skriftliga vittnesmål. Databasen över namn och berättelser om offren för Förintelsen inkluderar i dag mer än 4,8 miljoner namn. Biblioteket innehåller världens mest omfattande samling av publikationer om Förintelsen, vilket ger forskare, lärare och allmänheten tillgång till en omfattande information. Här finns filmade vittnesmål från överlevande, samt Förintelserelaterade dokumentärer, långfilmer, personliga familjevideor, animerade filmer och nyheter. Forskningsavdelningen ”International Institute for Holocaust Research” uppmuntrar, stödjer och främjar vetenskapliga studier om Förintelsen och hjälper till att lägga grunden för ytterligare forskning. Ett antal specialiserade forskningscentra fokuserar på Förintelsens historia i Sovjet-kontrollerade områden, Polen och i Tyskland.
För studenter och lärare
”International School for Holocaust Studies” erbjuder dessutom stöd för studenter och lärare kring utbildning om Förintelsen. Här utvecklas innovativa metoder, kreativt material och multimediaverktyg som skräddarsys för lärare över hela världen. Hundratusentals lärare och studenter, från Israel och runt om i världen, deltar i utbildningsprogram och seminarier på Yad Vashem varje år. Ytterligare tiotusentals deltar i onlinekurser samt utbildningsaktiviteter i sina hemländer. Den centrala enheten på Yad Vashem är Förintelsehistoriska museet, som skildrar Förintelsen både ur ett judiskt och från ett personligt perspektiv, via skrifter och dokument som tillhört offren, samt genom vittnesmål från överlevande. Yad Vashem anordnar en rad minnesevenemang under året och varje år kommer Israels president och premiärminister, liksom dignitärer, diplomater och ledande personer från hela världen tillsammans med överlevande och deras familjer, till de officiella evenemangen vid minnesdagen för Förintelsen den 27 januari. En del av den lag som ligger till grund för Yad Vashem ålägger centret ett erkännande av icke-judar som riskerade sina liv för att rädda judar under Förintelsen. Fram tills nu har över 27 000 individer erkänts som ˝rättfärdiga bland nationerna˝ och hundratals nya läggs till listan varje år.