Israel och corona-epidemin
Israel har beslutat om tuffa åtgärder för att förhindra corona-epidemin i landet. Telefonspårning av smittade och nedstängning av stora delar av samhället är några av besluten.
Det första fallet av coronavirus i Israel bekräftades den 21 februari 2020 då en kvinnlig medborgare testade positivt efter att ha suttit i karantän på Diamond Princess-fartyget i Japan. En 14-dagars karantänsregel infördes då för alla som hade besökt Sydkorea eller Japan.
Från den 11 mars började Israel praktisera social distansering och andra regler för att begränsa smittspridningen. Sammankomsterna begränsades först till högst 100 personer, vilket sänktes till 10 personer redan den 15 mars, tillsammans med rådet att hålla ett avstånd på 2 meter mellan varandra.
Samma dag föreslog den israeliska regeringen att Israels säkerhetstjänst skulle kunna spåra rörelser för personer som diagnostiserats med coronavirus via sina mobiltelefoner. Syftet var att identifiera personer som smittade individer kommit i kontakt med under två veckor före sin diagnos, och att skicka textmeddelanden som informerade dessa om att de måste gå i karantän under två veckor.
Nedstängning
Den 19 mars beslutade premiärminister Benjamin Netanyahu om en nationell nödsituation och israelerna fick inte längre lämna sina hem om det inte var absolut nödvändigt. Endast centrala funktioner som livsmedelsbutiker, apotek och banker förblev öppna medan daghem, gallerior, restauranger, hotell, pubar, dansklubbar, gym, pooler, stränder, nöjesparker, djurparker, badhus, skönhets- och massagessalonger, evenemang och konferensplatser stängdes ned.
Den 25 mars införde regeringen strängare begränsningar för medborgarnas rörelser. Inga fick röra sig mer än 100 m från sina hem förutom för att bland annat köpa mat, medicin och få medicinsk behandling.
Den 30 mars tillkännagav regeringen ett ekonomiskt räddningspaket på 80 billion shekel ($ 22,3 billion). Från och med 12 april krävde regeringen att alla israeler ska täcka näsa och mun när de lämnade sina hem.